Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 1 tojás
- 6-7 dl savó (vagy víz)
- 2,5 dkg élesztő
- a lekenéshez 2 evőkanál tej, nagy csipet só
- a beszóráshoz 1 evőkanál mák
A lisztet elvegyítjük a sóval. A savóból 3 dl-nyit megmelegítünk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, a liszthez adjuk, a tojással együtt. Még annyi meleg savót adunk hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Megdagasztjuk. Letakarva, pici liszttel megszórva megkelesztjük. Ha duplájára kelt, liszttel szórt deszkán 12 részre osztjuk, mindegyiket gömbbé formáljuk, s tepsibe helyezzük. Be is vághatjuk a tetejét. Hagyjuk újra megkelni, pici sós tejjel lekenjük, mákkal szórjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A kész hamburgerről nem készült fotó. Elkészítem a fasírtot (darált hús, vízben áztatott, kifacsart kenyér, tojás, fokhagyma, só, bors, paprika, ha lágy, prézli; előbb gömböt formázok belőle, majd tenyérnyire lapítom, olajban sütöm), majd zöldségeket -paradicsom, paprika, uborka, hagyma, jégsaláta vagy káposzta- aprítok külön-külön tálkákba. A félbe vágott zsemlékbe 1-1 fasírtot teszek, s mindenki magának tetszés szerinti mennyíségű zöldséget pakol bele, majonézzel locsoljuk, a gyerekek meg ketchuppel szeretik. Igazán finom. Baráti, családi összejövetelen is népszerű vacsora minálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése