2011. május 9., hétfő

Barna lángos

Szeretjük a lángost, havonta egyszer-kétszer biztos, hogy asztalra kerül. Ritkán készül kétszer ugyanúgy, ezúttal teljes kiőrlésű lisztet is dagasztottam a tésztájába. És naaagy adagot sütöttem. Volt egy szem vendég is rá, meg Anyósoméknak is szoktam átvinni vacsorára valót belőle.
Hozzávalók:
  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor 
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 kiskanál só
  • kb. 5 dl aludttej (vagy joghurt)
  • olaj a sütéshez 
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A liszteket, sót összevegyítjük, közepébe mélyedést készítünk. Beleütjük a tojásokat, a tejfölt is beleborítjuk. Az aludttejet  előbb megkeverve meglangyosítjuk, épp csak egy kicsit, mert különben túró lesz belőle.  A liszthez öntjük a habos élesztőt, összevegyítjük a tojással, tejföllel, s annyi aludttejet adunk hozzá, miközben dagasztjuk, hogy megfelelő keménységű, rugalmas tésztánk legyen. Alaposan kidolgozzuk.
Egy órai kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, s 20-22 gombócot formálunk belőle. Serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, s sorra kisütjük a kinyújtott, kerekre húzott-nyúzott lángosokat.
Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal igazán finom.

22 darab lángos lett belőle, de az adagokat megfelezve is elegendő mennyiség  lesz belőle egy kisebb családnak. Maradt belőle másnapra is, de tízóraira elfogyott. Másnap is puha volt, nem száradt ki. Akár újra is lehet melegíteni, mikróban, reszelt sajttal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése