2011. május 24., kedd

Bodzavirágos palacsinta

Interneten is, meg gasztronómiai lapokban is találkoztam már palacsintatésztában sült bodzavirággal, meg bodzás palacsintával. Én ez utóbbit próbáltam ki, így felavattam az új palacsintasütőmet is. A régit azért dobtam ki, mert már nem győztem súrolni, de nyomósabb ok volt az, hogy ne kelljen palacsintát süssek:-))) Valamiért nagyon kerülöm e tevékenységet. Olyan unalmas...Magáért a palacsintáért sem vagyok oda, frissen még megeszek egyet-kettőt, a család meg annál jobban rajong érte. Anyósom szokott jó nagy adagot sütni belőle, s ellát minket is.
Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 3 dl aludttej
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • fél citrom lereszelt héja 
  • 3 nagy bodzavirágzat
  • 3 evőkanál olaj + a sütéshez
A lisztet, tojásokat, sót, cukrot, citromhéjat, aludttejet simára kavarjuk, majd a tejet is hozzáadjuk. A bodzáról lemorzsoljuk a virágokat, belekeverjük a masszába. Kb. 20 percig pihentetjük. Hozzákeverjük az olajat. A palacsintasütőt kiolajozzuk, s kisütjük benne a palacsintákat.

Lehet lekvárt, vaníliás porcukrot kínálni hozzá. Az igazi persze a bodzalekvár lenne.
Nem kerestem receptet hozzá, a szokásos módon kavartam a palacsintát -igaz, nem aludttejjel szoktam, de most ott volt a hűtőben, így elhasználtam azt is-, meg gondoltam, a citromhéj sem ronthatja el. Egyet megettem belőle, baracklekvárral, hát nem rossz, de palacsintarajongóknak  biztos egyenesen finom.

4 megjegyzés:

  1. Rántva láttam ilyen virágokat,de így palacsintába egész jó ötlet.Érződött a bodza íz benne?

    VálaszTörlés
  2. Szia, Aleda. Én inkább a citromhéj ízét éreztem, a bodza kevésbé érvényesült. Talán több virágot kéne bele tenni. Majd legközelebb...Üdv. Meli

    VálaszTörlés
  3. Gerdi, üdvözöllek a blogomon, a bodzavirágos palacsintád nagyon tetszik, én is ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Kati! Én sajnos nem próbálhatom ki az akácvirágos költeményeidet, mert mifelénk elnyílott már. De majd jövőre:-)

    VálaszTörlés