Gyerekkorunkban nem igazán lehetett csokit kapni, jószerével számunkra ez jelentette a csokit. Anyuka időnként készített, meg a boltokban is lehetett kapni, a törökméz mellett ez volt a kedvenc édességünk. Én nem készítek túl gyakran, valamikor az ősszel volt, s tegnap készült újra. A tejportól jellegzetes íze van, de ez a jellegzetes íz a vonzereje.
Hozzávalók:
- 50 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 12,5 dkg margarin vagy vaj
- 3 evőkanál kakaó
- 50 dkg tejpor
- 20 dkg mogyoró
A mogyorót kavargatva kis láng fölött kissé megpirítjuk. Ha kihűlt, lemorzsoljuk a héját.
A cukrot, vizet, margarint (vagy vajat) és kakaót egy edénybe tesszük, s felforraljuk. Kavargatva 1-2 percig főzzük. Ha levettük a tűzről, hozzáborítjuk a tejport, s elkeverjük a kakaós masszában, míg egynemű lesz.
Egy vékonyan kiolajozott tálcára vagy tepsibe borítjuk, elsimítjuk, a tetejére szórjuk a mogyorót, kissé belenyomkodjuk.
Hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
Holnap hazautazunk Zilahra, lagziba megyünk! Mindig nagyon várom ezeket az utakat, még 12 év után is honvágyam van. De most valahogy nem, mert olyan rövid időre megyünk, hogy csak egy rohanás lesz az egész. Vasárnap jövünk is vissza. Egy kis rokonlátogatás ugyan belefér, de mindig többet szeretnék. De hátha a nyáron egy hetet sikerül szakítani Erdélyre...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése