2011. május 27., péntek

Kávés-mogyorókrémes őzgerinc

Mikor többféle sütit készítek, akkor a sarkokra senki sem fanyalodik rá. Ezért előre körbevágom a sütiket, s bezacskózva a mélyhűtőbe suvasztom a széleket. Aztán amikor édességre fáj a fogunk, előveszem, ledarálom, s rumos golyó, vagy kekszszalámi lesz belőle. Ezúttal őzgerincformába nyomkodtam a kávéval ízesített ledarált sütimaradékot.
Hozzávalók:
  • 50 dkg sütimaradék és/ vagy ledarált keksz
  • 2 dl lefőzött kávé
  • 20 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg porcukor
  • kevés kókuszreszelék a forma beszórásához 
Az összeset összevegyítjük, ha lágy lenne, mehet még bele kekszmorzsa, ha meg kemény, egy kevés tej vagy még kávé. Belenyomkodjuk a kókusszal beszórt formába, hagyjuk megdermedni . Kiborítjuk, szeleteljük.
A cukor talán el is maradhat, mert túl édes lett. A sütik már úgyis édesek, a mogyorókrém úgyszintén. De ki mennyire édesszájú...

Az ötlet a régi otthoni (szilágysági) lagzikból származik, ahol szintén ledarálták a sütik levágott széleit, rummal ízesítve golyóvá formálták,  kókuszreszelékbe hempergették. A mulatozó ifjúság s a gyerekek kedvence ez volt. A mostani lagziban is volt, ördögpirulának nevezték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése