Hozzávalók:
A tésztához:
- 27 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- csipet só
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál porcukor
- 3 tojássárga
A habhoz:
- 3 fehérje
- csipet só
- 25 dkg cukor
- + baracklekvár összerakni
Így készült:
A tésztához a lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojások sárgáját, s összegyúrtam. Kissé ragacsosan lágy lett, ezért még egy evőkanál lisztet gyúrtam hozzá, aztán még egy keveset, mire jónak találtam az állagát. (Nagyok voltak a tojások, lehet, ez okozta, hogy a kelleténél lágyabb lett a tészta.)
Egy órányit pihentettem a tésztát, bár a recept ezt nem kéri.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, elég vékonyra. Pici pogácsaszaggatóval korongokat vágtam belőle, tepsibe rakosgattam. 3 tepsi megtelt a kis korongokkal, s még ott volt a hulladék, amit újra összegyúrtam.
A habot gőz fölött kell verni, ezért egy edényben, amire ráhelyezhető a habverő tál, vizet tettem főni.
A habot verni kezdtem előbb a csipet sóval, majd hozzáadtam a cukrot. Picit vertem így is, ekkor tettem rá a forró vízre. Kis lángon hagytam főni a vizet alatta, közben vertem a cukros fehérjét. Addig kell verni, míg fényes lesz, és megtartja a formáját: kivéve a habverőt, már nem folyik, s a habverőről sem csöppen le.
Habzsákba szedtem a habot, s mindegyik korongra nyomtam egy csókot belőle. Az első tepsit 175 fokos sütőbe tettem, közben nyomkodtam a habot a következő tepsibe s figyeltem a sütit, hogy csak világosra süljön, a hab is picit megbarnuljon.
Mikor kihűltek, párosával sárgabaracklekvárral összeragasztottam a sütiket.
A hab nem bizonyult elégnek, az összegyúrt hulladéktésztára nem jutott. Azokat csak simán összeragasztottam lekvárral. Elméreteztem a csókokat...
A másik baki pedig: az első tepsit kivéve, a hab összezsugorodott. Kicsit elszomorított, de a gyerekek megvigasztaltak: "Nem baj, Anya, így is finom!" De a következők szépek lettek, megtartotta a hab a formáját. Lehet, nem volt még elég meleg a sütő?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése