2011. november 14., hétfő

Lekváros linzerkocka

Minden évben szorgalmasan gyűjtöm a Rama vonalkódjait, így már egész gyűjteményem van a süteményeskönyveikből. Az idei is megérkezett már, de ez a süti a tavalyiból készült. Nem először sütöttük. Mivel lekváros, olyankor veszem elő, mikor felgyűlnek a hűtőben a megkezdett lekvárok. Így elfogynak. No meg a süti is, mert mindenkinek ízlik.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál kakaó
  • kevés rum
  • lekvár a töltéshez
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a sütőport, cukrot, tojásokat, citromhéjat. Kemény tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 3 részre osztjuk. Egyikbe belegyúrjuk a kakaót és a rumot.
A tésztákat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk (28×34 cm-es tepsiben sütöttem). A tepsi aljára tesszük az egyik világos lapot, megkenjük vastagon lekvárral. Következik a barna lap, újra lekvár, végül befedjük a másik világos lappal.
Előmelegített sütőben kisütjük.
A tetejét sütés előtt beszórtam kristálycukorral, de az eredeti recept szerint 4 tojássárga és 15 dkg porcukor keveréke kerül rá. Most éppen nem volt mit kezdjek a fehérjékkel, így maradt az egyszerűbb megoldás. Állítólag a fehérje lefagyasztható, de még nem próbáltam...

8 megjegyzés:

  1. Finom! Nálunk is készült már, de ha nem ismerném, a képeid alapján akkor is tudnám, hogy fincsi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki:) Nálunk is készült egy finom linzeres süti, majd felteszem a héten, abba kell a fehérje is a töltelékbe. A fehérjét meg nyugodtan fagyaszd le, teljesen ugyanolyan, mintha friss lenne. Én mindig üres margarinos dobozba teszem, csak írd rá, hány fehérje van benne:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ugyi vagy!!!! En is hasonlo modon hasznalom fel a megmaradt lekvarokat :-)))).

    VálaszTörlés
  4. Hankka, köszönöm!
    Trollanyu, köszi a tojásfehérjés tanácsot, alkalmazni fogom!
    Réka, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki a sütid!A lekváros sütemények nálunk is nagyon mennek.

    VálaszTörlés
  6. Köszi, Zsuzsa! Nálunk kicsit fordítva van, így fogynak el a megkezdett lekvárok.

    VálaszTörlés
  7. Finom lett, én is a kristálycukros változatnál maradtam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katus, örülök, hogy ízlett! Most már bevállalnám a tojássárgás mázat is, mert tudom, hogy gond nélkül fagyasztható a fehérje. Kiolvadás után még fel is verhető.

      Törlés