2011. november 13., vasárnap

Hankka lekváros-tejfölhabos pitéje

Ennek a sütinek nem bírtam ellenállni: ma meg is sütöttem. Hankkánál találtam, ő pedig egy Príma Konyhában. Hozattam is Férjurammal  minden hozzávalót, legalábbis azt hittem. Mert mint munka közben kiderült, mégsem. Biztos voltam benne, habfixáló van itthon, de tévedtem. Nem is ez volt az egyedüli baki. Betettem a sütőbe a tésztát, s nekifogtam gombát takarítani, közben beszélgettünk Sógorommal. Egyszer jön le a Fiam érdeklődni, milyen sütit sütök. Ekkor kaptam észbe, a süti! Szegény, nem égett meg, de kicsit kiszáradt. Szeletelésnél bántam a dolgot. No de ez csak apróság volt, mint a habfixáló, mert zselatinnal pótoltam.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1,5 dl 100%-os narancslé (én facsartam)
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
A sütire:
  • 1 üveg lekvár
  • 5 dl tejföl
  • 5 dl tejszín
  • 3 csomag habfixáló (vagy 1,5 dkg zselatin)
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
Beszórni:
  • őrölt fahéj 
  • porcukor
Elkészítés:
A tojást, cukrot, vaníliás cukrot géppel habosra verjük. Miközben tovább keverjük, hozzáadjuk az olajat, a narancslevet, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Kikent tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben kisütjük.
Mikor kihűlt, egyenletesen rákenünk egy üveg lekvárt. (Hankka szilvalekvárt használt, én áfonyát.)
A zselatint kb. 0,5 dl vízben feloldjuk, miközben melegítjük, de nem főzzük fel.
A tejfölben elkeverjük a vaníliás cukrokat. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a zselatint vagy habfixálót, miközben tovább verjük. Belekeverjük a tejfölt, s a lekvár tetejére simítjuk.
Kevés fahéjas porcukorral beszórjuk a tetejét.
Nagyon-nagyon finom süti, pont az én ízlésemnek való: nem túl édes, könnyű, habos. Három szeletig meg sem álltam, ami ritkán fordul elő. Nemegyszer a kóstolással kimerül a sütievészetem.
Szóval, Hankka, köszönöm a receptet, igazán fincsi!

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól is néz ki:) és nálunk is menük ezek a habos sütik. Finom lehet, egyszer sort kerítek erre is.

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem tűnik száraznak, az az emeletes krém pedig biztosan csodássá teszi! De beleharapnék! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, semmi baki nem látszik rajta. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ! Biztosan nagyon finom azzal a jó vastag krémmel !

    VálaszTörlés
  5. Finom lehet, szívesen ennék most belőle! :))

    VálaszTörlés
  6. A képen nem látszik a baki! A habtól biztos már nem volt annyira száraz.

    VálaszTörlés
  7. Meli, de örülök, hogy megsütötted! Ugye, milyen finom?! Nagyon szép lett, szerintem semmi baj nincs vele. :)

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, köszönöm! Ennyi habbal ne lenne finom? Érdemes megsütni!

    Barbi, az biztos, hogy élvezet az emeletes habot harapdálni, de a lap kicsit morzsálódós lett, no de semmit sem vont le az élvezeti értékéből:-)

    Petra, köszi! Ezek szerint én is kreatívan kezelem a problémákat:-)

    Éva, köszönöm! Ahaaa, nagyon finom az a sok krém rajta, s egyáltalán nem tömény. Eteti magát!

    Flóra, szívesen megkínállak:-)

    Márti, köszi! Evés közben sem érzett, no meg a rohamosan ürülő tepsi is ezt mutatja:-)

    Adela, köszi, valóban fincsi!

    Hankka, igen, nagyon finom, megint köszönöm a receptet! No meg a dicséretet is:-) Szokatlan volt a megszólítás, nem mintha gond lenne, így személyesebb is:-) Örülök, hogy örülsz!

    VálaszTörlés
  9. Bocs a megszólításért, csak tényleg annyira megörültem, hogy kicsit közvetlenebbre és személyesebbre sikerült! :)

    VálaszTörlés
  10. Hankka, nem kell bocsánatot kérned, jól esett, kicsit olyan, mintha ismerősként "beszélgetnénk":-)

    VálaszTörlés