Bár nincs saját receptem, ez a tészta szerintem jó lett. Biztos van jobb is, de az előzőkhöz képest, amikor nem nagyon rajongtak érte, ezt szívesen rágcsálta mindenki.
A díszítéshez használt máz viszont elég bosszantó lett. Hol elakadt, aztán sok jött egyszerre. Nem lehetett vele egyenletes vonalakat húzni. Bár szeretek ilyesmikkel foglalatoskodni, ez most bosszantó volt... De egyre jobban tisztelem Moha, Citromhab, Gesztenye és a többi elképesztő kézügyességgel rendelkező mézesdíszítő blogger tudását.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 12 dkg margarin
- 1 tojás
- 1,5 dl méz
- csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- fűszerek: őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, reszelt citromhéj
A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
Elkészítés:
A puha margarint (mikróba tettem, folyékony lett, bár nem ez volt a szándékom) a cukorral elkeverjük, majd a tojást is hozzáadjuk. A mézet mikróba kicsit felmelegítettem, hozzáadtam a liszttel, szódabikarbónával együtt és a fűszerekkel. Én mindegyikből 1-1 csipetnyit tettem, fahéjból és citromhéjból többet. Összegyúrjuk. Kicsit ragacsos volt, még egy kanál lisztet tettem hozzá, ez segített rajta.
Egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük. (Nekem ez néhány óra volt, egy délután.)
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk, kisütjük.
Sütés után puha, mire kihűl, kőkemény, de másnapra puhult, ehető és jó ízű.
A mázhoz alaposan elkeverjük a tojásfehérjét a porcukorral, még jó habos lesz. Levágott sarkú zacskóba töltjük, s tetszés és tudás szerint díszítjük.
Hédi munkái:-) |
Gergő hamarabb feladta |
Én meg csak ilyeket tudok... |
hmmm...még valaki(k) aki(k) eljutott(ak) a díszítésig. nálunk megették mielőtt szóhoz jutottam volna.
VálaszTörlésamúgy big lájk (hú de útálom eme kifejezést) azon kijelentésedért, hogy tiszteled a kézügyességeseket. Szintén zenész.
Nagyon szépeket csináltatok, ahhoz képest hogy nem volt türelmed! A díszitésnél nekem is volt olyan tapasztalatom a mázzal kapcsolatban , de utólag gondoltam bele hogy a porcukrot kellett volna átszitálnom. Na majd legközelebb, de azért így is elfogy !:-))
VálaszTörlésSzerintem is nagyon szépek lettek! Én biza minden évben sütök, valahogy,nálunk hozzátartozik a Karácsonyhoz!
VálaszTörlésGyonyoruek lettek!!!! Nagyon ugyesek vagytok!!!! A kis cukraszoknak kulon gratula!!!!
VálaszTörlésHa a porcukrot tovabb orolod finomabb lesz, nem akadnak el a szemcsek.
Nagyon jól sikerültek a mézesek, nekem nagyon tetszenek:) Én Mohánál találtam egy íróka receptet, amiben még citromlé és keményítő is van,nekem bevált, pedig bolti porcukrot használtam. Egyszer átszitáltam és kész.
VálaszTörlésA tieid is nagyon szépek. :)
VálaszTörlés4Gyerek, nem voltál elég fürge:-)De díszítés nélkül is ugyanolyan finom.
VálaszTörlésÉva, köszönöm! Türelmem az volt, szeretem a babra munkát, csak bosszantó volt a máz... Igaz is, én sem szitáltam át a porcukrot. De majd legközelebb!
Márti, köszi:-) Én is fogok ezután.
Réka, nagyon köszönjük:-) A tanácsot is köszi, megszívlelem.
Trollanyu, köszi:-) Én utólag akadtam rá Moha mázára, egy próbát az is megér. Köszi a tippet:-)
Petra, köszönöm:-)