2011. november 4., péntek

Trollanyu konyhájából

Hiába őrzi a kis troll a konyhát, én azért 1-2 receptet elcsentem:-)
Még a múlt héten készültek, a vendégeknek. A sütőtökös süti meglepte őket, olyannyira, hogy csak  bátrabb Nagynénim kóstolta meg. Finomnak találta. Én is, kimondottan. Legnagyobb rajongója Anyósom volt.
A krémsajtos riegel már nem keltett gyanakvást bennük. Én apró falatkáknak szántam, meg egyéb változtatásokat is véghezvittem, melyiket szükségből, melyiket csak úgy - mert nem is én lennék, ha minden utasítást betartanék:-)
Az eredeti receptek Trollanyunál, itt és itt .
Én a saját elkészítési módomat írom le. A sütőtökös kocka esetében szükségből változtattam- nem volt krémsajtom, görög joghurttal helyettesítettem. Nem is lett olyan szép, kívánatosan krémes. De finom lett!

Sajtkrémes sütőtökös kocka


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • csipet só
  • 7 dkg darált dió
A töltelékhez:
  • 1 kis pohár natúr joghurt (eredetileg 20 dkg krémsajt!)
  • 25 dkg sütőtök püré
  • 6 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1-1 nagy csipet őrölt fahéj és szerecsendió
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk. Inkább morzsás állagú lesz. Tepsibe nyomkodjuk. A legkisebb tepsimbe tettem, 20×24 cm-esbe.
Rövid ideig elősütjük.
A töltelékhez összekeverjük joghurtot, sütőtököt, cukrot, majd hozzáadjuk a tojásokat és a fűszereket. A tésztára simítjuk s készre sütjük.

Krémsajtos-rozsos riegel



Hihetetlen, hogy nem örökítettem meg! Pedig elkészült... de nem találok róla fotót. Biztosan elfelejtettem a nagy vendégeskedésben... Most már nem írom át az egészet, jöjjön fénykép nélkül...


Hozzávalók:
  • 2 dl aludttej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű rozsliszt, fele fehér búzaliszt)
  • 20 dkg krémsajt
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál só
  • beszórni napraforgómag
A meglangyosított aludttejben felfuttattam az élesztőt. Összegyúrtam a többi hozzávalóval, kisujjnyi vastagra nyújtottam, megszórtam napraforgómaggal, belenyomkodtam. Apró négyzetekre vágtam ,előmelegített sütőbe sütöttem.

Ha legközelebb elkészül, pótolom a képet...

5 megjegyzés:

  1. Szerintem a sütőtökös kocka joghurttal készítve is igazán kívánatosan krémes lett, a riegel-nek pedig kép nélkül is jól hangzik a receptje, biztosan finom!

    VálaszTörlés
  2. A krémsajtokat tejfellel vagy jó túróval szoktam helyettesíteni, a joghurt is finom lehetett, talán kevésbé van meg a megfelelő sűrűsége? Gyönyörűen mutat a sütid!!!! legszívesebben rohannék én is elkészíteni :)
    A krémsajtot látom elhasználtad a riegelbe :D Behunytam a szemem és ábrándozva magam elé képzeltem......

    VálaszTörlés
  3. Hankka, köszönöm! Hát Trollanyu sütije sokkal jobban néz ki... A riegelt meg muszáj lesz újra süssem, nemcsak a kép miatt, mert finom is!

    Vicuska, joghurttal nem lett olyan... A riegelbe használt krémsajt meg sós volt, olyan kenyérre kenni való, tömlős. Nem is fotózok többet, ha ilyen képzelőerővel rendelkezel. Majd elképzeli mindenki:-)))

    VálaszTörlés
  4. Szuper lett:) Örülök, hogy legalább néhányan megkóstolták. Én ezért nem mondom meg előre, hogy miből készült, akkor mindenki megkóstolja. Joghurttal sem lehet rossz, de nyilván nem olyan krémes.

    VálaszTörlés
  5. Köszi, Trollanyu! Az ötletet is köszönöm, hogy nem mondod meg előre, mit teszel a család elé. Én is bevetem:-)

    VálaszTörlés