A héten készült, tízórai gyanánt, no meg hasznosítani akartam a nagy adag összegyűlt házi túrót. Még el is szórakoztam vele, a szélekből gilisztákat hengergettem, s kidíszítettem a sütiket. Így nem csak finom lett, hanem szép is:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 dkg élesztő
- 3 tojássárga
- 3 evőkanál cukor
- nagy csipet só
- 10 dkg margarin
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- maréknyi mazsola
- 2-3 evőkanál gríz
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 tojásfehérje
- csipet só
Lekenni: 1 tojássárga
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, kiskanálnyi cukrot elkeverünk benne, s a belemorzsolt élesztőt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, többi cukrot, tejszínt, tojássárgákat és élesztős tejet. Összegyúrjuk. Hozzádagasztjuk a megolvasztott, de nem forró margarint, sima tésztává dolgozzuk.
40-45 percet pihentetjük.
A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, grízt (ha száraz a túró, 2 evőkanállal), narancshéjat, mazsolát. A tojások fehérjét (azért 4, mert egy marad a lekenéshez való tojásból is) a csipet sóval felverjük, a túróhoz adjuk.
A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk. 1-1 kanál túrótölteléket teszünk rájuk, a négy sarkát felhajtjuk, kissé összenyomkodjuk. Tepsibe helyezzük. A szélekből, melyek leestek a négyzetek kiszabása során, díszíthetjük a tetejét: 1-1 levágott csíkot a deszkán hosszúvá sodrunk, s csigává, masnivá, virággá formázzuk. A bukta tetejére tesszük.
A tojássárgát elkeverjük, ecsettel lekenjük a bukták tetejét. Előmelegített sütőben kisütjük.
Két tepsivel lett, a másodikat akkor készítettem el, mikor már az előző majdnem kisült, mert különben a túró eláztatja a tésztát.
Finom volt, Apósom egyenesen legfinomabb sütinek nevezte. (Habár gyakran illeti így sütiimet.) Talán a narancshéjtól, de kicsit más volt, különlegesebb. A gyerekek nem szeretik, ha mazsolát teszek a sütikbe, de most azért is tettem. Leányzóm, úszásról hazaérve, kiéhezve, azt mondta, ez annyira finom, hogy még a mazsolát sem bánja benne:-) Másnap meg csalódottan kérdezte, hogy nincs több bukta?
Elfelejtettem: mindenkinek boldog adventet, kellemes, bosszúságmentes készülődést az ünnepekre, sikeres ráhangolódást (ez nekem szól:-) ) !!!
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, kiskanálnyi cukrot elkeverünk benne, s a belemorzsolt élesztőt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, többi cukrot, tejszínt, tojássárgákat és élesztős tejet. Összegyúrjuk. Hozzádagasztjuk a megolvasztott, de nem forró margarint, sima tésztává dolgozzuk.
40-45 percet pihentetjük.
A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, grízt (ha száraz a túró, 2 evőkanállal), narancshéjat, mazsolát. A tojások fehérjét (azért 4, mert egy marad a lekenéshez való tojásból is) a csipet sóval felverjük, a túróhoz adjuk.
A tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, tenyérnyi négyzetekre vágjuk. 1-1 kanál túrótölteléket teszünk rájuk, a négy sarkát felhajtjuk, kissé összenyomkodjuk. Tepsibe helyezzük. A szélekből, melyek leestek a négyzetek kiszabása során, díszíthetjük a tetejét: 1-1 levágott csíkot a deszkán hosszúvá sodrunk, s csigává, masnivá, virággá formázzuk. A bukta tetejére tesszük.
A tojássárgát elkeverjük, ecsettel lekenjük a bukták tetejét. Előmelegített sütőben kisütjük.
Két tepsivel lett, a másodikat akkor készítettem el, mikor már az előző majdnem kisült, mert különben a túró eláztatja a tésztát.
Finom volt, Apósom egyenesen legfinomabb sütinek nevezte. (Habár gyakran illeti így sütiimet.) Talán a narancshéjtól, de kicsit más volt, különlegesebb. A gyerekek nem szeretik, ha mazsolát teszek a sütikbe, de most azért is tettem. Leányzóm, úszásról hazaérve, kiéhezve, azt mondta, ez annyira finom, hogy még a mazsolát sem bánja benne:-) Másnap meg csalódottan kérdezte, hogy nincs több bukta?
Elfelejtettem: mindenkinek boldog adventet, kellemes, bosszúságmentes készülődést az ünnepekre, sikeres ráhangolódást (ez nekem szól:-) ) !!!
Nagyon szépek,guszták. Soha nem készítettem, de gyerekkoromban a Mama nagyon gyakran.
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a díszítéssel. Nagyon szertjük mi is , csak hát a túró:( Boldog, békés Adventet nektek is:)
VálaszTörlésNagyon guszta és a díszítés is ötletes. :)
VálaszTörlésAleda, köszönöm! Én szeretek buktát készíteni, mindenféle töltelékkel próbálkoztam már, de a túrós a kedvenc.
VálaszTörlésTrollanyu, nagyon köszönjük:-)
Nem próbálkoztál házilag túrót készíteni? Csak házi tehéntej kell hozzá.
Petra, köszi! Szeretek gyurmázni:-)
Köszönjük, nektek is! A narancs íze nagyon fel tudja dobni a túrót, az biztos! Meseszépek, azt a masnit úúúgy kibontanám, sajátkezűleg! :)
VálaszTörlésNagyon guszta a buktád, de szívesen megennék most legalább 1 db ha itt lenne! Éppen ez volt eszembe hogy kéne a héten valami kötteset sütni!
VálaszTörlésImadom...nagyon szeretem! es annyira gusztak most ugy meg kivantam...:)
VálaszTörlésTényleg nagyon szépek lettek! Most én is megennék párat egy jó pohár tejjel! Kár, hogy az ember nem ehet ilyeneket állandóan, mert én bizony ellenék velük életem végéig! :)
VálaszTörlésVicuska, köszönöm! A masnibontogatásban már megelőztek, de legközelebb egyet félreteszek Neked:-)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Én minden héten sütők kőttest, majd szólok:-)
Anikó, köszi! Lehet ezt nem szeretni? Nálunk legalábbis a túró nagy kedvenc.
Barbi, köszönöm:-) Nem vagy egyedül, mit gondolsz, én miért sütök annyit:-)?
Gyönyörű pirosra sült, ki ne örülne ilyen tízórainak!
VálaszTörlésÖtletes a díszítés, és látszatra is nagyon finomak! Boldog adventi időszakot! :)
VálaszTörlésKatuci, köszi:-) Hát a gyerkőceim biztosan jobban örülnek, mint a "ragasztós" kenyérnek:-)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Nektek is boldog adventet és kellemes készülődést!