A receptet nem Barbitól kölcsönöztem, de a pogi formáját igen. Nem a szokásos kerek, hanem szögletes, de jó ötlet, mert nincs hulladék, ami újból összegyúrva már nem olyan. Hajtogatott pogácsánál fogom máskor is alkalmazni, köszi, Barbi, a tippet:-)
- 55 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 nagy főtt krumpli (20-25 dkg)
- 10 dkg tehéntúró
- 10 dkg juhtúró
- 1,5 kiskanál só
- mák beszórni
Elkészítés:
A meleg tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk az áttört vagy reszelt krumplit, a kétféle túrót, az élesztős tejet, összegyúrjuk. Ne legyen túl kemény a tészta. Ha száraz a tehéntúró, lehet, kemény lesz, akkor még mehet bele tej.
Fél órai kelesztést követően lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk. 20-30 perces kelesztési idővel ezt háromszor ismételjük meg. A harmadik alkalommal másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, megszórjuk mákkal, belenyomkodjuk. Tetejét éles késsel bevagdossuk, s négyzetekre vágjuk.
A sütőt előmelegítjük. A pogácsákat szép pirosra sütjük.
Persze mák helyett beszórható más maggal is, szezámmal, lenmaggal, ízlés kérdése. Mindenképpen finom.
Nagyon finom lehet! Krumplisan meg nem probaltam!
VálaszTörlésKrumplis is, túrós is, kelt is, pogi is, mi kell még? Külön-külön sem rossz, de így együtt aztán igazán finom lehetett, nem is csoda, hogy hipp-hopp elfogyott!
VálaszTörlésNagyon guszta! Finom lehet krumplis és még túrós is biztosan jó puha!
VálaszTörlésNa, ezen aztán látszik, hogy van benne anyag! :-) Gyönyörűre sültek, úgy szeretem, mikor ilyen szépséges rácsos a teteje! :-)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, jó ötlet csak felvagdosni kockára:) Biztos jó puhák is a krumplitól meg a túrótól.
VálaszTörlésEz jó. Két fajta pogácsát szoktam sütni. krumplisat és túrósat. De hogy mindent bele? Remek! :)
VálaszTörlésAdela, köszönöm! Finom a krumplis pogácsa, sokáig puha marad. Kicsit bosszantó dagasztani, mert ragacsosabb, mint különben, de finom!
VálaszTörlésHankka, nagyon finom volt, rájárt rendesen a család:-)
Éva, köszi! Igen, puha volt, nem is volt ideje megszáradni:-)
Katuci, köszi! A rács csak a szemnek szól:-) De első benyomásunkat azzal szerezzük...
Trollanyu, köszönöm! Máskor is alkalmazni fogom ezt a szögletes vágást, mert nincs hulladék.
Petra, köszi! Akkor most jöhet a harmadik fajta pogácsa:-)
Milyen szépek lettek! Én lehet nem vágtam be rendesen a tetejét azért lett olyan béna rácsos, legközelebb mélyebbet vágok! De a négyzetesre vágás látom neked is bejött! :) Én minden pogácsát imádok és számolatlanul eszem! Sajnos :(
VálaszTörlés