Mákos és sajtos csiga

A mákos csiga testvérpárja már hónapok óta a fejlécemen díszeleg, de a recept még nem került fel.  A mák kapcsán jutott eszembe, hogy bizony jó lenne már megörökíteni. Annyit róla, hogy a sajtos pikk-pakk elfogyott, a mákos szegény kopogósra száradt, mert rajtam kívül senki nem ette. No ezért mellőzöm a mákos sütiket:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1,2 kg liszt (fele rétesliszt)
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dl tej
  • 4 dkg élesztő
A mákos töltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 6 dkg margarin
A sajtos töltelékez:
  • 20-25 dkg feta sajt 
  • 2 evőkanál tejföl
  • 15-20 szem magozott olajbogyó
A tejet megmelegítjük. Egy részében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, a megolvasztott margarint elvegyítjük-morzsoljuk benne. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, élesztős tejet, többi tejet, s megdagasztjuk.
Kb. 1 órát hagyjuk kelni. Ekkor 2 részre osztjuk.
A mákos töltelékhez összevegyítjük a mákot a cukorral, mazsolával.
A sajtoshoz az összetört fetát a tejföllel elkeverjük. Az olajbogyót apróra vágjuk.
Az egyik tésztát hosszúkás téglalapra nyújtjuk, megkenjük a sajtos töltelékkel, rászórjuk az olajbogyót, feltekerjük, szeleteljük, tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőbe toljuk, pirulásig sütjük.
Közben a másik tésztát is kinyújtjuk, elosztjuk rajta a mákos tölteléket, a megolvasztott margarinnal meglocsoljuk. Feltekerjük, szeleteljük, sütőpapapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a másik csigát követően kisütjük.

Nem első eset, hogy egy tésztából kétfélét sütök. Ha édes és sós is készül belőle, semleges ízű tésztát dagasztok, mint most is. A sajtos tölteléket (bármilyen sajtból készülhet) nem sóztam, mert elég sósnak bizonyult, de kóstolás után kerülhet bele só. Persze a mákosat is lehet jobban édesíteni. No meg több mákot is elbír.

4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet az egy tésztából két tészta, személy szerint én is a sajtosra szavaznék! (De megkóstolnám a mákost is!) :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk mindkettőnek lennének elkötelezett hívei :D

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Hankka! Szoktam ilyen trükköket, egy kalap alatt kedvezek mind a sós, mind az édes süti kedvelőinek:-)

    Vicuska, köszi! Legalább elfogyna a mákos is:-)

    Petra, köszönöm!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...