Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,2 kg liszt (fele rétesliszt)
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 6 dl tej
- 4 dkg élesztő
A mákos töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 6 dkg margarin
A sajtos töltelékez:
- 20-25 dkg feta sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 15-20 szem magozott olajbogyó
A tejet megmelegítjük. Egy részében elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, a megolvasztott margarint elvegyítjük-morzsoljuk benne. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt, élesztős tejet, többi tejet, s megdagasztjuk.
Kb. 1 órát hagyjuk kelni. Ekkor 2 részre osztjuk.
A mákos töltelékhez összevegyítjük a mákot a cukorral, mazsolával.
A sajtoshoz az összetört fetát a tejföllel elkeverjük. Az olajbogyót apróra vágjuk.
Az egyik tésztát hosszúkás téglalapra nyújtjuk, megkenjük a sajtos töltelékkel, rászórjuk az olajbogyót, feltekerjük, szeleteljük, tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőbe toljuk, pirulásig sütjük.
Közben a másik tésztát is kinyújtjuk, elosztjuk rajta a mákos tölteléket, a megolvasztott margarinnal meglocsoljuk. Feltekerjük, szeleteljük, sütőpapapírral bélelt tepsibe pakoljuk, a másik csigát követően kisütjük.
Nem első eset, hogy egy tésztából kétfélét sütök. Ha édes és sós is készül belőle, semleges ízű tésztát dagasztok, mint most is. A sajtos tölteléket (bármilyen sajtból készülhet) nem sóztam, mert elég sósnak bizonyult, de kóstolás után kerülhet bele só. Persze a mákosat is lehet jobban édesíteni. No meg több mákot is elbír.
Jó ötlet az egy tésztából két tészta, személy szerint én is a sajtosra szavaznék! (De megkóstolnám a mákost is!) :)
VálaszTörlésNálunk mindkettőnek lennének elkötelezett hívei :D
VálaszTörlésNekem mindkettő tetszik. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka! Szoktam ilyen trükköket, egy kalap alatt kedvezek mind a sós, mind az édes süti kedvelőinek:-)
VálaszTörlésVicuska, köszi! Legalább elfogyna a mákos is:-)
Petra, köszönöm!