Gondolatok a konyhában

Martinelli ötlete ez a játék, s nagyon jónak tartom, főleg, hogy önkéntes alapon működik.
 Mintha saját véleményemet fogalmazta volna meg a díjakkal kapcsolatban, amelyeket kapni nagyon megtisztelő, de kiábrándulás követte a nagy lelkesedést.
Arról szól a játék, hogy étkezéssel, konyhával kapcsolatos gondolatainkat kell szavakba önteni. Van néhány...

  1.  Elsőként a hagyományosság.  Édesanyámtól tanultam főzni, a mindennapi ételeink zöme ma is ezekből kerül ki. Persze vannak ételek, melyeket megkedveltünk s beépültek a konyhánkba, de ragaszkodom a szilágysági ízekhez. 
  2. Mi nem igazán tehettük meg, hogy válogassunk gyerekkorunkban, ma is szinte mindent megeszek. Persze vannak ételek, melyeket kevésbé kedvelek. Nem úgy a gyerekeink. Szerencsére ahogy nőnek, egyre inkább lehet rájuk hatni, s egyre többmindent megesznek. A nemrég még teljes mértékben elutasított gomba pl. szinte kedvencévé vált Fiamnak. Igyekszem úgy főzni, hogy legalább egyik fogást szeressék. Nagy kedvenceik a tésztafélék, rizs és rántotthús:-)
  3. Önfejű vagyok, ez a főzésben is megnyilvánul. Nagyon ritkán főzök recept alapján, többnyire megnézem a képet, már ha van, vagy elolvasom a receptet is, s elkészítem saját elképzelésem és ízlésünk alapján. No meg az otthon lévő alapanyagokból.
  4. A konyhai ténykedésemnek sokszor gátat szab a hely, ahol élünk. Kis falu, kis bolttal, ahol csak a hétköznapi alapanyagok kaphatók, tehát ehhez kell alkalmazkodnom. Havonta egyszer-kétszer elmegyünk bevásárolni, olyankor beszerzek ezt-azt, de többnyire maradok az egyszerű ételeknél. 
  5. Hála Istennek egyikünk sem ételallergiás, diétáznunk sem kell, így nem kell odafigyelnem, miből főzök. Most egy kis fogyókúrára fogtam a családot. No nem híztunk el, de egyikünk sem nádszálvékony, s jobb elejét venni a dolgoknak. Ez abból áll, hogy nincs nasi, csak sok zöldség és gyümölcs.
  6. Sok egészségtelen, de divatos enni- és innivaló kapható, vásárlásra csábítva a gyerekeket. Ezek evését nem tiltom meg a gyerekeimnek, hisz a tiltott gyümölcs mindig édesebb. Megkóstolhatják, de tudatosítom bennük, hogy egészségtelenek, s csak mértékkel egyenek-igyanak belőlük. Ilyenek a csipsz, évente néhányszor kapnak, meg vendégségbe ihatnak egy kis pohár Colát. 
  7. Nagyon szeretjük a krumplit. Télire mindig több zsákkal veszünk, s míg tart, nem gond a főzés. Sajnos  a sült krumpli a kedvenc, nálam is. Szalmakrumplinak hívtuk valamikor...
  8. Nyelvészet és gasztronómia... érdekes témakör, ha még egy szakdolgozatot írok, ez lesz a témája:-)  Érdekes módon Erdélyben sok mindent másképp neveznek, mint Magyarországon. Nekem a sárgarépa még mindig murok, a burgonya krumpli, a padlizsán vinetta (bár ez román szó), a deszka lapító, a húsklopfoló húspotyoló, a sodrófa laskanyújtó... most ennyi jutott eszembe. 
  9. A sütrecepteket füzetbe gyűjtöm össze. Már több is van. Egyikben az Anyukámtól tanult sütik vannak, a többibe innen-onnan, magam sem tudom már a legtöbbről, honnan származó receptek találhatók. Eddig a töredékét sikerült elkészíteni. Persze ételreceptjeim is vannak egybe... Nemrég írtam át a legrégibbet, mert elég megviselt volt, meg anyósom belejavított. (Nekem eszembe nem jutna más füzetébe átírni a süti nevét, meg az arányokon javítani, de nem vagyunk egyformák.)
  10. Erről jut eszembe: nem szeretem, ha beleszólnak a dolgomba. Szeretek magam, a saját elképzelésem szerint  ténykedni a konyhában. Ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy ha már egy fedél alatt élünk a Férjem szüleivel, külön konyhánk legyen. Így mindenki magának főz, ahogy ő szereti.
  11. Sokszor kértem tanácsot Anyukától. Főleg befőzéssel kapcsolatba, mert ezek sehol sem voltak lejegyezve, az Ő fejében voltak. S annyira sajnálom, hogy nem írtam le, mert én elfelejtettem....  
  12. Sokkal jobban vonzanak a hagyományos és tájjellegű ételreceptek, mint a mai gasztronómiai lapokban  található "modern" ételek. Ezért szeretem a Príma Konyhát, mert elkészíthető recepteket tartalmaz. 
Elég hosszúra nyúlt, de ha nem teszem közzé, még hosszabb lesz.
Ha valaki úgy gondolja, hogy közzé kívánja tenni véleményét, gondolatait, érzéseit, szokásait, melyek konyhával, főzéssel, sütéssel, táplálkozással kapcsolatosak, ám tegye, én is szívesen olvasnám !

    13 megjegyzés:

    1. Szia,

      hihetetlen, de mintha en irtam volna le, nagyon hasonlit a velemenyunk. Jo lenne egyet talalkozni, megertenenk egymast :-)))). En is ezt a filozofiat vallom.

      VálaszTörlés
    2. Köszönöm, Réka! Érdekes, de mikor Martinelli gondolatait olvastam, én is hasonlót éreztem. Talán az erdélyi mentalitás... Ami a találkozást illeti, jó ötlet, de a távolság...ha ti jártok Magyarországon, szívesen látunk, megbeszéljük, ha meg mi Székelyföldön, szólok:-)

      VálaszTörlés
    3. Kedves Gerdi!
      Elnézést, hogy csak most jutottam el hozzád olvasni. Nagyon jó amit írtál, sok mindenben egyetértünk, amint te is írtad már. A 8-as pontnál tudnék ám mesélni.... Gondolhatod, hogy a recepteket én is "sárgarépa, padlizsán" stílusban írom, de itthon nem így nevezzük őket.

      Remélem azért lesznek még akik tovább viszik a szálat. Köszönöm neked, hogy megírtad.

      VálaszTörlés
    4. Martinelli, nagyon szívesen tettem, örömöt leltem benne. Azóta még eszembe jutott egy-két dolog, de így is hosszúra sikeredett. Ha gondolod, egészítsd ki a 8-as pontot. Tifelétek biztos még több tájszó van "forgalomban", érdekes lehet összevetni az itt használatos szavakkal.
      Azt pedig én is remélem, hogy más is megfogalmazza gondolatait. Szívesen olvasnám én is!

      VálaszTörlés
    5. Gerdi, lehet írni "Gondolatok a konyhában 2"-is, csak rajtad múlik. Ami a 8-as pontot illeti, inkább nem, mert ez is határtalan dolog :)

      VálaszTörlés
    6. Légyszi, Martinelli, csak néhányat! Nekem még eszembe jutott a málé-kukorica, meg a paszuly-bab páros. A gondolatok második részéhez gyűjtöm az anyagot...

      VálaszTörlés
    7. Sok dologban hasonlít az ízlésünk vagy az elgondolásunk. Határozott személy benyomását látom benned, de így jó! Örülök hogy elolvastam, tetszett!

      VálaszTörlés
    8. Köszönöm, Éva! Azt is, hogy elolvastad. Üdvözöllek nálam!

      VálaszTörlés
    9. Klassz kis olvasmány! :D Van 1-2 pont, amit én is írhattam volna. Örülök, hogy elolvashattam... :))

      VálaszTörlés
    10. Köszönöm, Csilla! Én meg örülök, hogy elolvastad, hogy ebben-abban egyetértünk és hogy az olvasóim között tudhatlak!
      Martinelli, ám legyen, várom az e-mailt. (De nem kötelező jellegű, csak ha időd engedi.)

      VálaszTörlés
    11. Rendben kedves Gerdi, besorolom ezt is.

      VálaszTörlés
    12. a 9-es pontnál, amikor ki lett javítva valami,mondtam,vagy te mondtad,hogy kevesebb cukor kell, nem mondtad,hogy ne javítsak bele,igaz én is gondolkozhattam volna, nem akartalak megbántani, bocsi !

      VálaszTörlés

    Gesztenyekrémes szelet

     Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...