2011. augusztus 11., csütörtök

Zöldfűszeres barna kiflik

Ezt még hétfőn sütöttem, a nyaralást követően, de, rám jellemzően, csak most kerítettem sort a rögzítésére. Késő este, amikor hozzáférek a géphez, no meg csend van már.
Hozzávalók:
  • 50 dkg fehér búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál cukor 
  • 1,5 kiskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5,5 dl langyos víz
  • 0,5 dl olívaolaj 
  • 1 mokkáskanálnyi szárított zöldfűszerkeverék (oregánó, kakukkfű, bazsalikom...)
  • pici bors (elhagyható) 
  • zabpehely beszórni
A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük. Közepébe mélyedést készítünk, beleborítunk 2 dl langyos vizet, a cukrot,  belemorzsoljuk az élesztőt. Kanállal kevés lisztet keverünk bele, s letakarva hagyjuk felfutni.
Hozzáadjuk a többi vizet, megdagasztjuk. Apránként beledolgozzuk az olajat s a zöldfűszereket. Simára dagasztjuk. Letakarva fél órát kelesztjük.
Listezett deszkára borítjuk, 10-12 gombócot formálunk, újabb fél órányit hagyjuk pihenni.
Mindegyik gombócot kerek, nagy tenyérnyi lappá nyújtjuk, felsodorjuk, s kiflivé hajlítva tepsibe helyezzük. Újra pihentetjük negyed órányit, közben előmelegítjük a sütőt.
A kifliket kevés vízzel lekenjük, beszórjuk zabpehellyel, pirosra sütjük.

Az elmúlt héten, miközben süttettük magunkat, s nem láttam tévét és számítógépet -nem is hiányzott- , újabb 3 követőm lett, köszöntöm őket, meg Terikét is, a legújabbat olvasómat, aki csodálatos kenyereket süt.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Gerdi!
    Hálás köszönet ezért a receptért, kipróbálom én is!

    VálaszTörlés
  2. Ezt mindenképp kipróbálom, még a napokban! Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a recept is nagyon meggyőző! :)))

    VálaszTörlés
  4. Martinelli, Patrícia, nagyon szívesen, örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket! Remélem, nektek is ízleni fog!
    Petra, köszönöm!

    VálaszTörlés