Hozzávalók:
- 40 dkg fehér búzaliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1,5 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 4-5 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- magok a tetejére (napraforgó, szezám, mák...)
A liszteket a sóval elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletöltünk 2 dl langyos vizet s belemorzsoljuk az élesztőt. Belekeverünk kevés lisztet meg a cukrot, s letakarva hagyjuk megkelni. Ekkor még 2 dl meleg vizet adunk hozzá, szükség szerint többet is, s inkább kemény tésztát dagasztunk. Beledolgozzuk az olajat is.
Pici liszttel megszórva letakarva megkelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk. Egy nagyobb s kilenc kisebb gombócra osztjuk. A nagyobb köré körbe szorosan elhelyezzük a "szirmokat", s fél órányit újra kelni hagyjuk.
Ekkor lekenjük kevés vízzel, s tetszés szerinti magokkal, váltakozva szórjuk be a gombócokat.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A barna liszttel készült kenyér mindig tömörebb (vagy csak nekem?), így laktató is volt, 1-1 gombóc több, mint elég volt reggelire.
Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésNagyon szép lett, guszta!
VálaszTörlésPetra, Éva, köszönöm!
VálaszTörlésCsodaszép kenyérke!!
VálaszTörlésKöszönöm, Marika!
Törlés