2011. augusztus 21., vasárnap

Napraforgó-kenyér

Egy Príma Konyhában láttam hasonló formázású kenyeret, s egy ideje tervezgetem, hogy elkészítem. Eljött az ideje... A tészta saját kútfő, csak a külalak koppintás:-)
Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér búzaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1,5 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 4-5 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • magok a tetejére (napraforgó, szezám, mák...)
A liszteket a sóval elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletöltünk 2 dl langyos vizet s belemorzsoljuk az élesztőt. Belekeverünk kevés lisztet meg a cukrot, s letakarva hagyjuk megkelni. Ekkor még 2 dl meleg vizet adunk hozzá, szükség szerint többet is, s inkább kemény tésztát dagasztunk. Beledolgozzuk az olajat is.
Pici liszttel megszórva letakarva megkelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk. Egy nagyobb s kilenc kisebb gombócra osztjuk. A nagyobb köré körbe szorosan elhelyezzük a "szirmokat", s fél órányit újra kelni hagyjuk. 
Ekkor lekenjük kevés vízzel, s tetszés szerinti magokkal, váltakozva szórjuk be a gombócokat.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A barna liszttel készült kenyér mindig tömörebb (vagy csak nekem?), így laktató is volt, 1-1 gombóc több, mint elég volt reggelire.

5 megjegyzés: