Töltött padlizsán

Ez ugyan nem süti, de nagyon szeretjük, (a gyerekek csak a töltelékét), s minden szezonban elkészül egy-két alkalommal.
Erdélyben sokkal elterjedtebb használatnak örvend a vinetta, ahogy ott neveztük. Többnyire kenyérre kenni való, krém és zakuszka készül belőle. Mindkettő nagyon finom. Azóta készítem változatosabban, mióta itt élünk. Ez a kedvenc. Évekkel ezelőtt egy régi Kiskegyed Konyhájában fedeztem fel a receptet, azóta jelentős átalakuláson ment át.
 Hozzávalók:
  • 4 padlizsán
  • 60 dkg-nyi paradicsom
  • 60 dkg darált hús
  • 3 evőkanál olaj 
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • oregánó
  • kis pohár tejföl és kevés reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A padlizsánokat kettévágjuk, s húsát késsel bevagdaljuk. Nem kell egész a héjáig, maradjon pereme. Enyhén besózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk. Morzsásra pirítjuk. Borsot, pirospaprikát, oregánót adunk hozzá.
A padlizsánokról leitatjuk a keletkezett nedvességet, belét kanállal kivájjuk úgy, hogy maradjon húsos pereme. A kivájt darabok nagyobbik részét a húshoz adjuk, a többit az edénybe szórjuk, amiben sütni fogjuk.
A megmosott paradicsomok közül kettőt apróbbra vágunk, a töltelékhez adjuk, a többit a sütőedénybe szeleteljük.
A padlizsánokat ráhelyezzük a paradicsomra, elosztjuk bennük a tölteléket.
A tejfölbe elkeverjük a sajtot, rákenjük a töltelékre. Fóliával lefedve forró sütőbe toljuk. Mikor megpuhult a padlizsán húsa (könnyen belemegy a villa), levesszük a fóliát, kevés ideig még pirítjuk.

A padlizsán  Indiából származik, de hozzánk török közvetítéssel került, ezért nevezik törökparadicsomnak is. A krumpli rokona. Sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, ugyanakkor kalóriaszegény. Rántva, párolva, grillezve is fogyasztható. Lesütve mélyhűtőben egész télire be lehet biztosítani a krémnek valót. Anyukám régen üvegbe is rakta, de akkor kapott egy furcsa ízt, de lefagyasztva megőrzi eredeti ízét.





4 megjegyzés:

  1. Nálad, jelentős átalakuláson? El sem hiszem... ;DDDDD
    Nagyon guszta, bár a pdlizsán nem a kedvencem, őt megkóstolnám. :)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Petra! Vajon miből gondoltam, hogy te vagy?
    Én valószínűleg azért szeretem a padlizsánt, mert gyerekkorunk óta étkezésünk részét képezi. Csemetéim nem eszik meg...
    Ha már rólad van szó... a reformkorban használták a padlizsánt?

    VálaszTörlés
  3. Nem , nem találtam recepteket sem padlizsánnal, sem cukkinivel. :)))

    VálaszTörlés
  4. A bolgárkertészek honosították meg hazánkban a padlizsánt, ezt a receptet meg én fogom honosítani a családomban! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...