Hozzávalók:
A laphoz:
- 37 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- csipet só
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 5 dl aludttej
- fél citrom héja vagy 2 kiskanál házi citromaroma
- 20 dkg creme fraiche (amit kahagytam, mert nem volt)
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt kemény tésztát gyúrunk belőle. Fél órányit pihentetjük.
Tepsi méretűnél nagyobbra nyújtjuk, hogy legyen kicsi pereme is.
10 percig elősütjük.
Elkészítjük a tölteléket: a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgákat a cukorral habosra keverjük. Kis adagokban beledolgozzuk a lisztet, majd az átkevert aludttejet, a citromhéjat. (No meg a tejfölszerű creme fraiche-t.) Végül óvatosan belekeverjük a habot.
A tölteléket az elősütött tésztára borítjuk, visszatoljuk a sütőbe. Még 20-25 percig sütjük, míg pirulni kezd a teteje. (Én a végén átkapcsoltam felső sütésre.)
Kihűlve szeleteljük.
Finom lett így hiányosan is, bár a gyerekek gyanakodva kóstolták meg. Gergő még vacsorázni sem akart, annyit "kóstolt" belőle.Féjuramnak is nagyon ízlett, úgyhogy merem ajánlani így, hiányosan is a receptet.
A creme fraiche elkészíthető fele-fele arányú tejföl és tejszín összekeverésével, vagy- ahogy a könyvben ajánlja- 2,5 dl tejszín és 1 evőkanál író keverékéből, melyet legalább 8 órán át kell érleleni. Ki fogom próbálni, s szemléltetem is.
Guszta, finom sütit készítettél. :)))
VálaszTörlésKöszi, Petra!
VálaszTörlés