Mentaszörp

Mióta rákattantam az internetes receptekre, egyre több, számunkra új dolgot próbálok ki. Olyanokat is, amiket régóta szerettem volna, de most, hogy látom, másoknak sikerült, én is veszem a bátorságot... Nos, ez nem olyan,  ez eszembe se jutott soha, de mikor itt rátaláltam, másnap hozzá is láttam. Mert éppen megérett az újabb adag menta a kertben a nyírásra. Egy üveggel el sem raktam, már alig van belőle. A gyerekek rájárnak. Érdekes, mentás-citromos ízhatás.
Hozzávalók:

  • 2 maréknyi friss menta
  • 2 citrom
  • 2 l víz
  • mokkáskanálnyi citromsav
  • 2 kg cukor
  • pici szalicil
Elkészítés:
A megmosott mentát és a felkarikázott citromot 2 l vízbe tesszük. Beleszórjuk a citromsavat is. Másnapig hagyjuk állni.
Másnap felfőzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot s újra felfőzzük. Hozzáadjuk a szalicilt, üvegekbe töltjük, lefedjük.

Az eredeti recept beküldője nem használt tartósítószert, hanem paplanok közé helyezte. Én -remélhetőleg nem fogom megbánni- ezt a lépést kihagytam, ugyanis a zakuszka még mindig a tulipános ládában időzik, ahova ilyen célból szoktam bepakolni a télire valót. Ezért tettem bele szalicilt.
Szóval, finom lett, máskor is fog készülni ilyen.

5 megjegyzés:

  1. Hú, de jó, hogy eszembe juttattad! Nekem is van mentám, már egy rakást szárítottunk belőle, meg másnak is adtam, de eszembe nem jutott volna, hogy szörpöt készítsek belőle. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezt én is készítettem már tavaly. Imádjuk, isteni finom. :)))

    VálaszTörlés
  3. No, most akkor én is nekiállok, már a recept nekem is régóta megvan, de még nem próbáltam. :))

    VálaszTörlés
  4. Alíz, eddig én is csak teában gondolkoztam, ha mentáról volt szó, de érdemes szörpöt főzni belőle, érdekes, különleges, üdítő. A gyerekek rájárnak:-)

    VálaszTörlés
  5. Petra, te hogyan tartósítottad? Fenntartásokkal használom a szalicilt, de nélküle nem bízok abban, hogy nem fog megromolni...
    Csilla, nálunk sikere van, remélem, nektek is ízleni fog!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...