Kőttes palacsinta (tarkedli)

Nem tudom, más hogy van ezzel, de én soha nem érem utol magam. Nemcsak a házimunkában, pedig itthon vagyok, de a blogírásban sem. Egy halom lefényképezett süti várja, hogy feltöltsem, de csak várnak. Most aztán hagytam csapot-papot, s leültem a számítógép elé, mielőtt a gyerekek el nem kezdenek aggódni a farmjuk miatt.
Tegnap a bableves mellé kőttes palacsintát (ahogy nálunk nevezik a terkedlit) készítettem. Azt hittem, ezt mindenki ismeri, de Lányom barátnője még nem is hallott róla. Viszont ízlett neki. Már kérte el a receptjét egy falubeli ismerős, errefele valószínűleg nem sütik. Pedig nagyon egyszerű, és finom. Palacsintát nem szeretek sütni, talán egy évben kétszer ha nekiugrok, de ez viszonylag gyakran készül, egy-egy kiadósabb leves mellé.
Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • olaj a sütéshez 
Elkészítés:
2 dl tejet megmelegítünk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, s belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy mélyebb tálba borítjuk a lisztet, beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a sót, a vaníliás cukrot, a maradék 1 evőkanál cukrot , végül a tejben felfutott élesztőt. A többi tejet is megmelegítjük, s apránként adjuk a tésztához, közben fakanállal vagy habverővel keverjük, hogy sima legyen a tészta. Jól kikeverjük. A palacsintánál sűrűbb, épp csak elterülős legyen a tészta. Letakarjuk, s 30-40 perc alatt megkelesztjük.
Ha megkelt, serpenyőben ujjnyi olajat melegítünk. Kanállal szaggatjuk bele a tésztát,  s mindkét felét pirosra sütjük.
Tálalhatjuk lekvárral, fahéjas porcukorral, vagy mogyorókrémmel, ahogy a gyerekek is ették.


6 éves bejegyzés...
Azóta még sütöttem "néhányszor" kőttes palacsintát, még mindig szeretjük. Legutóbb néhány napja okoztam örömet nekik vele. Annyi különbséggel készült, hogy a kész tésztába még belekevertem 3-4 dkg olvasztott vajat. Finom, pihe-puha lett a tésztája most is. Én lekvárral szeretem, de csak úgy minden nélkül is finom.




10 megjegyzés:

  1. Hallottam már róla,de eddig nem kaptam kedvet hozzá. Rendes palacsintát én sem szoktam sütni,csak amerikait,de azt sokszor. Remélem ez is ízleni fog a családnak. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Kedves MrsSame! Szívesen! Biztos ízleni fog, legalábbis aki eddig megkóstolta, elégedett volt vele. Jó étvágyat hozzá! Üdv. Meli

    VálaszTörlés
  3. ezt még én sem sütöttem, de ismerem. Nagymamám, Édesanyám sokszor készítették. Régebbi szakácskönyvekben cseh fánk név alatt is fut.
    amúgy a régiek spéci, tarkedli sütőben készítették. asszem azért nem sütöttem, mert nekem olyanom nincs.

    VálaszTörlés
  4. Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  5. nagyszeru ez a recept !!!!!!!!! Most eszem a palacsintat :)

    VálaszTörlés
  6. Én sem készírettem, pedig nagymamámnak nagy kedvence volt, sokszor sütött. Azt hiszem ideje lenne már elkészíteni és megörökíteni a blogon. Ide jövök a receptért. Köszi Gerdi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, sok sikert hozzá!
      Már elég régen sütöttem, Anyósom szokott készíteni, s mindig kapunk belőle. Többnyire érzésre kerültek bele az alapanyagok, liszt, tojás, a többi, meg annyi tej, hogy megfelelő sűrűségű legyen.

      Törlés
    2. Egy év kellett hozzá, de végül elkészült. Köszi a receptet :)
      http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2015/03/kottes-palacsinta-szilva-eper-es.html

      Törlés
  7. https://www.4home.hu/banquet-culinaria-talkedlisuto-4-talkedlire/?gclid=Cj0KCQiAgomBBhDXARIsAFNyUqPwoeW19m5eQLHxe4A5ENGFCuxIVxm7az0uXYLO82OidrAUCK_95NEaAqJ6EALw_wcB

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...