Kettőt egy csapásra: pogácsa és kapros-túrós csiga

Tegnap "otthon" voltunk. Váratlan eseményre kellett , azaz illett hazautaznunk, Férjem egy kedves rokonától vettünk végső búcsút. Sajnos, lassan csak az ilyen események hívnak Erdélybe (vagyis a Partiumba, ha úgy tetszik). Pedig visszahúz a szívem...
Kora reggel mentünk, délután jöttünk is vissza. A gyerekeket itthon hagytuk, először maradtak egyedül. Szomszédainkat megkértük, időnként nézzenek rájuk, de ügyesek voltak, semmi gond nem volt. Bíztam is bennük.
Erre az útra készült ez a süti. Rég sütöttem sóst, pedig sokszor szívesebben megeszem, mint az édeset.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 kg liszt (fele rétesliszt)
  • 2 kiskanál só
  • 4 evőkanál zsír
  • 2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kis pohár kefir
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl
A csigához:
  • 40 dkg juhtúró (lehet részben tehéntúró)
  • kis csokor kapor
A pogácsához:
  • 1 tojás sárgája
  • magok (szezám, mák, kömény...)

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Az élesztős tej és a többi hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Tejfölt szükség szerinti mennyiséget adunk hozzá.
1 órányit letakarva kelesztjük a tésztát.
Lisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk.
Felét vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a  túró és apróra vágott kapor keverékével. Ha szükséges, sózzuk a tölteléket. Felsodorjuk, s ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. Sűtőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, előmelegített sütőben sütjük.
Miközben sülnek (két tepsi megtelt a csigákkal), kinyújtjuk a pogácsának valót. Háromszor hajtogatjuk, miközben 10-15 percet pihen az egyes hajtogatások közben. A harmadik hajtogatást követően nem túl vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk a pogácsákat, tojássárgával kenjük, tetszés szerinti magokkal szórjuk.
A csigákat követően kisütjük a pogácsákat is.

 Finom rágcsálnivaló volt, a férjemnek a pogácsa ízlett jobban, nekem persze, hogy a kapros csiga. Naaagyon szeretek mindent, ami kapros, de juhtúróval párosítva...nyami, ahogy a gyerekek mondanák. De akármilyen jó is volt, haza is hoztunk belőle, olyan forróság volt, hogy enni sem volt kedve az embernek, csak inni, inni, inni. Ma is folytatódott ez a nyomasztó meleg. 41 fok volt árnyékban (na jó, a falon van a hőmérő, valószínűleg  átmelegszik az is), a napra kitett hőmérő 51 fokra kúszott fel. A lakásban is 30 fölé emelkedett a hőmérséklet. Én azt mondom, mégis jobb a hideg, fel lehet öltözni. Vagy nem?

7 megjegyzés:

  1. Imadom a kapros turos sutiket!!!! Fincsi lehetett. Eszembe jutottattad, kene sussek en is buktakat.

    VálaszTörlés
  2. ínagyon guszta mindkettő. A kapros túróst csak lepénynek készítettem eddig, de nagyon tetszik a csiga ötlete. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik, főleg a kapros túrós csiga:) Sajtkrémest már készítettem, ez is finom lehet. Én a melegre szavaznék, én nagyon szeretem, bár tudom, hogy a nagy kánikula kimerti az embert.

    VálaszTörlés
  4. Szomorú alkalomra készültek, de nagyon finomak!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták a sütik! Kapros túrost talán ritkábban eszem, ezért azzal jobban szemezek!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták! Én személy szerint a pogira szavaznék, nagyon szeretem a pogácsákat, főleg a kelt tésztából készülteket!

    VálaszTörlés
  7. Látom, mindenki letette a voksát valamelyik mellett.. Köszönöm Nektek!

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...