Aszalt paradicsom

Receptolvasgatás közben többször is találkoztam aszalt paradicsommal, de olyan elérhetetlen dolognak tartottam. Aztán új időtöltésemnek köszönhetően rájöttem, nem is az. Utánaolvastam, hogy s mint kell, többféle módjára rábukkantam az aszalásnak, s rászántam magam. Így elsőre elég sok hibát vétettem, de tanultam belőle, s talán másoknak is okulására szolgálhat a bejegyzés, ezért teszem közzé tapasztalataimat.
Mikor télire való paradicsomlevet főztem, az aszalásra megfelelőnek tartott szemeket féretettem, kettévágtam,  negyedeltem, kikapartam vagy inkább kivágtam a belsejét (ez a patadicsomlében kötött ki), sóval vékonyan megszórt tepsibe helyeztem, s kitettem a napra. Ez augusztus második felében, a nagy melegek idején volt. Este behoztam, reggel megint ki. Három nap alatt zörgősre száradt, szó szerint.

Lehet, hogy  a vékony húsa miatt száradt ki nagyon, de talán ha az alsó képen lévő fázisban máris olajba rakom, jó lett volna, de én még egy napra kiraktam aszalódni. No de semmi gond, üvegbe raktam, a fűszerek közé, jól mutat, s majd elhasználom levesekbe, s egyebekbe ízesítőnek.
Újabb adagnak  vágtam neki, még mindig tartotta magát a nagy meleg, így a sütőt sem kellett bekapcsolni. Ennek már csak a magjait kapartam ki, s szintén sóra helyezve mentek napozni. Csak két napot. De éppen vendégek jöttek, ezért felraktam a kamrába az ablak elé, gondoltam, jó helyen lesz. De tévedtem. Mikor 2 nap elteltével levettem, hogy üvegbe rakom, feltöltöm olajjal, néhányon gyanús fehér pöttyöket fedeztem fel. Alaposan átnéztem őket, amelyek jobban össze voltak zsugorodva, bizony megpenészedtek. Kritikus szemmel átvizsgáltam őket, minden gyanúsnak ítélt darabka komposzt sorsára jutott. Amelyek megúszták, kis üvegbe kerültek, feltöltöttem olívaolajjal, nem extraszűzzel, csak simával, tettem bele néhány színes borsszemet s 3 babérlevelet. Aztán be a hűtőbe, terveim vannak vele.
Néhány nap elteltével fehéres pöttyök ültek ki rajta, de azt is olvastam, hogy ez természetes, hűtőben az olívaolaj besűrűsödik.
Ha nincs 40 fok napközben, sütőben is aszalható, egy blogon olvastam (nem találom, melyik volt, így nincs link, de ha valaki segít, pótolom), hogy éjszakára, 8 órára betette a sütőbe 100 fokra, s kész is volt.
A napon meg ajánlatos vékony akármivel (tüllel, függönnyel) letakarni a paradicsomokat. Én nem tettem meg, gyakran ránéztem,  és semmi nem környékezte meg. Olyan meleg volt, még a legyek sem merészkedtek elő:-)
Nos, ennyi kudarc után idén már nem aszalok több paradicsomot, meg kóstolónak elég lesz az az egy árva üveg, s ha sikere lesz, jövőre 4Gyerek-mennyiségű paradicsomot aszalok:-)

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a tapasztalatokat! Terveztem én is, hogy aszalok, de aztán elmaradt, bár ami késik... Erről a sós módszerről nem is hallottam még. A sütőben szárításról Krisztánál olvastam itt: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/08/paradicsomprojekt.html Hátha erre gondoltál. :)

    VálaszTörlés
  2. Ugyan nem tervezek napon aszalást mostanában, mert alig süt a nap, de azért jó tudni ezeket. Hátha egyszer én is aszalni fogok. Egyáltalán hány kilót érdemes aszalni, mennyi lesz belőle az aszalás után?

    VálaszTörlés
  3. Sok helyen olvastam már én is! Valahol meg is kérdeztem hogy ilyen formában mihez használjátok?

    VálaszTörlés
  4. Szabina, köszönöm szépen, hogy megpróbáltál utánajárni a forrásnak, de nem a Kriszta blogja volt...Ma is próbáltam megtalálni, de majd, ha nem keresem, előjön, tuti:-)
    Petra, szívesen!
    Trollanyu, nagyon össze tud menni a paradicsom. Nekem a zörgősre száradt 2 kg-nál több volt. Szerintem egy kg paradicsomból egy kis üvegnyi olajban eltehető aszalt paradicsom lesz. Egyszerre nem is lehet túl sokat aszalni belőle, már ha nincs 10 tepsid, meg sok helyed és nagy meleg hozzá.
    Éva, én kenyérbe és sós sütikhez szánom, de sokféle olaszos ételbe használják. Még nem próbáltam ki, mert még van friss paradicsom. De majd megírom, milyen lett!

    VálaszTörlés
  5. hehe, a nagy mennyiséget a nevem fémjelzi. tetszik. ;)
    amúgy Édesanyám nekem is értetlenkedett, hogy minek nekem akkora mennyiség. hát vajon? még soha nem használtam, de ha valamit csinálok, akkor legyen értelme. főleg mert nálam sok-sok sütőzés volt, s befért az egész egyszerre.
    amúgy legelőször azt hiszem Limaránál láttam valami péksütibe komponálva, még a tavaly. na, már akkor aszalt paradicsomot szerettem volna (szezon után).

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...