Csokis kuglóf

Fiam nem sokat teketóriázik, mit is süssön. Kicsapja valamelyik recepteskönyvet, s rábök. Ha szerencséje van, otthon fellelhető minden hozzávaló. Ha nem, lefújom. Ezúttal szerencséje volt. Egy kuglófot nézett ki, előszedtük a hozzávalókat, kikavarta, aztán sorsára hagyta. Én úgy gondoltam, kis lisztet még elbír, nagyon folyékony lett a massza, aztán befejeztem a műveletet. A széle kicsit megégett, mire teljesen átsült, pont ezért nem nagyon szeretek kuglófot sütni.

Hozzávalók:
  • 1 tojás 
  • 25 dkg cukor
  • 7 dkg margarin
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál kakaó
  • fél citrom leve és héja
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
A mázhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál kakaó
A tojást, cukrot, mikróban megpuhított margarint kikeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és levét, majd váltakozva  a tejet és a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet.
Kikent kuglófformába öntjük, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha megsült, kiborítjuk. ha kihűlt, elkészítjük a mázat ( a hozzávalókat kis lángon összefőzzük) s bevonjuk.
Mire megsült, a teteje rendesen felpúposodott, ezt egyenesre vágtam, mert kiborítva ez lett az alja.
Nem lett száraz, pedig ettől tartottam. Kimondottan finom volt, nem túl édes, inkább kellemesen kakaós. Muffinnak talán még jobb lenne...

8 megjegyzés:

  1. Hú micsoda csokis csoda:) Nagyon ügyes ez a fiú, indíthatna ő is egy blogot. Nálunk egyenlőre még csak segédkezés van. Lehet ők a jövö tehetséges chéfjei:)

    VálaszTörlés
  2. kérek-kérek-kérek-kérek-kérek!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Trollanyu! Ó, Fiacskám már érdeklődött is, hogyan kell blogot létrehozni. De ismerem, csak ideig-óráig foglalkozna vele, no meg az ő dolga egyelőre a tanulás.

    4Gyerek, küldöm-küldöm-küldöm!!! :-)

    VálaszTörlés
  4. Jó ez a rábökős módszer! :-) Látszik rajta, hogy véletlenül sem száraz, nagyon fincsinek tűnik!

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos! A fiad is meg a kuglóf is! A sütéssel nekem is éppen ez a problémám! :)

    VálaszTörlés
  6. Ügyes a fiad! nem árt az ha megtanulnak sütni, főzni. Na, kíváncsi leszek, mert nekem is mindig megégett, de az új villanysütőmben még nem készült kuglóf, mostanáig.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ügyes a kisfiad! Szerintem sem baj, ha a gyerekek nem teljesen idegenül mozognak a konyhában, jó, ha van egy kis fogalmuk arról, hogy mi hogyan készül!

    VálaszTörlés
  8. Katuci, köszi! A Fiam határozottan kiválasztja, mit süssön, én meg átnézek 5-6 könyvet vagy magazint, mire döntök. Az ő módszere mégis jobb:-)

    Barbi, köszike!!! Olyan szép kuglófokat sütnek sokan, hogy csinálják, nem tudom...de előbb-utóbb rájövök:-)

    Márti, köszi! Gergő végigolvasta a dicséreteket, önelégülten ül mellettem:-) Most már nekem is villanysütőm van, lassan 2 éve nyúzom, hát jobb, mint a régi, gázos, de a kuglóf ebben sem úgy sül, mint szeretném...

    Hankka, Neked is köszönjük:-) Érdekes módon a Lányom nem érdeklődik annyira a konyhai teendők iránt, de a Fiam nem fog eltévedni a konyhában.

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...