Házi ételízesítő

Mikor Zilahon voltunk, az Unokatestvérem éppen ezzel foglalatoskodott. Nem darálta, apró-apró kockákra vágott minden zöldséget. Annyira szép volt az üvegben a sok színes zöldségkocka, hogy türelme mellett az is megragadott. Akkor határoztam el, hogy én is fogok gyártani. Már láttam itt-ott, de így testközelből látni s hallani, mi mindenre jó, egész más. Én persze ledaráltam a zöldségeket, nekem nem lenne türelmem annyit aprítani kézzel.
Receptje nem volt rá Nominak, annyi utasítást kaptunk, hogy tetszés szerinti mennyiségű répa, petrezselyem, piros paprika, zeller, karalábé kerül bele, vagyis minden, ami a húslevesbe kell. A megtisztított zöldség minden kilójára egy fél kg sót tett.
Aztán Aledánál láttam az ő verzióját, ami szintén nagyon tetszett, de én akkora mennyiséget nem akartam készíteni. Így ebből is, abból is vettem ötletet, s próbaképpen készült egy kisebb mennyiség. Már tudom, jövőre jöhet Aleda mennyisége!
Hozzávalók:
  • 6-6 darab piros és zöld paprika
  • 10 sárgarépa
  • 4 petrezselyem
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-1 zeller és karalábé
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4-5 zellerlevél
  • 0,5 kg só (jódmentes)
A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra, kisebb, darálható darabokra vágjuk.
A megtisztított zöldség kb. 3 kg volt. Húsdarálón ledaráljuk, a sóval összekeverjük, üvegekbe szedjük, lekötözzük, s mehet a kamrába.
A só tartósítja, semmi más nem kell bele. Mindenféle levesekbe, húsra, rizshez és tarhonyához, szóval szinte mindenhez használom. Már a 2. üveget is majdnem kiürítettem. Jövőre sokkal többet fogok készíteni. Szerintem a zöldségek aránya tetszőleges is lehet, mindenképpen csak jó lehet, hisz friss zöldségeket tartalmaz. Használata során a sózással vigyázni kell, hisz elég sok sót tartalmaz!

2018.
Azóta minden évben készül, egész évre való. Átlagosan egy üveggel fogy el havonta, ha nem viszem túlzásba a főzést. Szinte mindenbe teszek, amibe zöldség is kell. Levesekbe, pörkölthöz, töltött káposzta masszájába, fasírtba is néha.
Idén is készült:

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett !Mikor láttam Aledánál én is gondolkodtam hogy kikéne próbálni, de csak elmaradt.Lehet hogy pótlom , de szerintem elég nekem is ez a mennyiség. Ebből mennyi üveggel lett? ( Az a lila ami ott van a paprika mellett még nyersen az mi?)

    VálaszTörlés
  2. Éva, érdemes készíteni, még nem késő. Ebből a mennyiségből 8 üveggel lett, 4 dl-esekbe raktam. Az a lila egy kis padliszán, abból nem raktam bele:-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, már megcsodáltam sok helyen:) Talán egy ilyen kisebb mennyiséggel én is megpróbálkozom. Ez a mennyiség lett belőle ami a képen van? Ja, nincs húsdarálom, az mondjuk nagy probléma. Talán turmix?

    VálaszTörlés
  4. Anno én is a kézi tekerésű húsdarálón tekertem le, egész télen és tavasszal kitartott a friss zöldségekig. Még zsíros kenyérre kenve is ettük néhanapján :) Trollanyu- nem probléma, szerintem ugyanúgy ledarálja a késes aprító!

    VálaszTörlés
  5. Barbinál már kinéztem. Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, kb. kétszer annyi lett. Amilyen mértékben fogy, nem is sok. De kipróbálni megteszi ez a mennyiség is. Az én turmixomban nem merném betenni a répa miatt, de egy nagyobb teljesítményű valószínűleg megbirkózna vele. Vagy aprítógép, ahogy Vicuska tanácsolta, hogy ne legyen pépes. Sok sikert hozzá!

    Vicuska, a zsíros kenyér nem jutott eszembe, de jóóó! Köszi!

    Petra, köszi! Én is láttam Barbinál is, ő meg Aledánál... Azért jó dolog ez a blogozás, sok jó és hasznos dolgot tanultam már:-)

    VálaszTörlés
  7. Valamikor régen anyukám is csinált házi ételízesítőt, aztán valahogy feledésbe merült. De olyan jól néz ki az üvegekben, és biztosan finomak tőle az ételek, hogy egy ilyen kisebb adagot én is ki fogok próbálni!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű színe lett! Én annyira megszerettem, hogy biztosan rendszeresen készítek majd!! :))

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...