2015. augusztus 17., hétfő

Alföldi vargabéles

Anyukám néha készített restderelyét. Néha, és éppen ezért különlegességnek számított, nagyon szerettük. Azt tudom, hogy házi tésztából készült: az alja és teteje egy nagy darab, tepsi méretű, előre megfőzött,  kézzel gyúrt-nyújtott tészta volt, teteje cukorral megszórva, ami aztán jó ropogósra sült. Közötte meg csíkokra vágott, szintén házi tészta volt, jó sok túróval keverve. Hogy más is volt-e benne, azt nem tudom, mert soha nem készítettem, csak az elkészülés menetének voltam félig-meddig tanúja, már amennyire gyerekként ez érdekelt. Az evésének már sokkal inkább aktív résztvevője voltam. Szép kockákra vágva kaptuk. Szinte érzem az ízét...
Mikor ezt a sütit megláttam, jutott eszembe ez az íz. Elkészítettem így, persze közel sem olyan, mint a restderelye, de azért finom.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárga
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 15 dkg cérnametélt
  • csipet só
  • 50 dkg túró
  • 16 dkg cukor
  • vanília
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 4 tojássárga
  • 6 fehérje + csipet só
Így készült:
A tésztához való lisztet a margarinnal összemorzsoltam, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. 
Míg elkészült a töltelék, hagytam pihenni.
A cérnametéltnek vizet tettem főni csipet sóval. Mikor főtt a víz, beletettem a tésztát, hagytam egyet rottyanni, majd elzártam alatta a lángot. Egy percet hagytam a vízben, majd leszűrtem.
A túrót a cukorral áttörtem, majd elkevertem a tojások sárgájával, tejföllel, vaníliás cukorral, citromhéjjal. Hozzákevertem a lecsepegett tésztát is.
A fehérjéket egy csipet sóval felvertem, majd hozzákevertem a túrós masszához.
A tésztát két részre osztottam. Mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket kikent tepsibe tettem, ráborítottam a tölteléket, majd befedtem a másik lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje megpirult.
Kihűlés után szépen szeletelhető.
Babgulyás mellé készült második fogásnak. Jó sok lekvárral ettük vagy csak úgy magába, de készülhet hozzá gyümölcsöntet, vagy akár vaníliaszósz is. 
A receptet itt találtam. 


5 megjegyzés:

  1. Remekül néz ki! :) Nagyon tetszik, elmentem, ki fogom próbálni. :) A tepsi méretét megkérdezhetem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Vanilin! Örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá!
      A tepsi mérete: 28×34 cm. De ha kisebb tepsibe sütöd, magasabb lesz, az enyém elég laposka lett.

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki a szeletek, szépek! Fonom lehet evvel a sok lekvárral. Még nem csináltam ilyet, pedig már rég foglalkoztat a dolog :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Nekem lekvárral jobban ízlett, mint nélküle, de persze úgy is finom. Érdemes elkészíteni!

      Törlés