Grízlepény

Aki szereti a tejbegrízt, ezt is fogja. Míg a gyerkőcök kisebbek voltak, gyakran főztem nekik tejbegrízt, mert azt legalább szerették. Most már megesznek szinte mindent, így egyre ritkábban készül. Pedig néha még én is megkívánom! :-)
Ezt a receptet itt találtam, le is csaptam rá, mert éppen tejbegríz-ehetnékem volt.

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 7 evőkanál gríz
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 6 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • 4 tojás
  • porcukor vagy lekvár a tálaláshoz
Így készült:
A tejből a csipet sóval és grízzel tejbegrízt főztem. Még azon forrón elkevertem benne a vajat. Hűlni hagytam.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat habosra kevertem a cukorral és vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá vertem.
A langyos tejbegrízbe belekevertem a cukros sárgákat, tejfölt, és végül óvatos mozdulatokkal a felvert habot.
Papírral bélelt tepsibe simítottam a masszát.
180 fokon addig sütöttem, míg a teteje megpirult.
Hagytam kihűlni, utána szeleteltem. Kevés porcukrot szórtam rá, de nekem lekvárral jobban ízlett. A tejbegrízt is mindig azzal eszem, talán eperlekvárral a legfinomabb. 

2 megjegyzés:

  1. Ezt kipróbálom! :) Nagyon szeretem a tejbegrízt, biztos finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert hozzá, Vanilin! Mi szerettük, s Neked sem okozhat csalódást, ha tejbegrízrajongó vagy! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...