Túrós sütemény

Már megint egész mást sütöttem, mint amit elterveztem. De mikor megláttam egy román oldalon (persze még véletlenül sem találom meg, hogy hol), egyből a rétes elé került. Nem csak azért, mert nagyon finomnak tűnt a süti, az is közrejátszott a dologban, hogy a rétes matatós volta és a rendelkezésemre álló idő nem voltak éppen egyenes arányban. Ugyanis egy nagyon kedves vendéget vártunk, nem csak a szokásos hétvégi sütögetés várt rám.
Érdekesnek találtam, hogy a kakaós keverem-kavarom tészta két rétege közé kerül a túrótöltelék. Kicsit változtattam a recepten is, meg az elkészítés menetén is, a már begyakorolt menetrend szerint készült. És nagyon finom lett, így bátran teszem közzé az én változatomat.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • csipet só
  • 12 evőkanál cukor
  • 12 evőkanál olaj
  • 12 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 6 evőkanál tej
A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 14 dkg cukor
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál gríz
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat előbb a cukorral, majd az olajjal habosra kevertem. Hozzákevertem a sütőporral vegyesen a lisztet, a kakaót és a tejet.
A fehérjéket csipet sóval felvertem, majd több részletben a tésztához kevertem.
Elkészítettem a tölteléket: a túrót áttörtem, majd összekevertem minden hozzávalót.
Egy tepsit (28×34 cm-es) kibéleltem sütőpapírral, a tészta nagyobbik részét elsimítottam az alján, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütöttem. Addig, míg a teteje megkeményedett kissé.
Elosztottam rajta a tölteléket, majd a maradék tésztát rácsorgattam. Visszatolva a sütőbe készre sütöttem.
A tésztát fele-fele arányban kellett volna osztani, de valószínűleg nagyobb a tepsim, ezért addig borítottam a tésztát, hogy legyen egy réteg a tepsi alján, míg több mint fele belekerült. De így foltosan sem nézett ki rosszul.
A tetejére porcukor is szórható, de ezt elhagytam, mint általában. 
A lényeg, hogy igen finom süti lett belőle. A barna réteg pihe-puha, a túró meg... hát túró, ami mindig, mindenképpen elkészítve finom! :-)

6 megjegyzés:

  1. Ezt nem lehet megunni. Nagyon szép lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Martinelli! Én most sütöttem először, de nem hinném, hogy megunnánk, ha gyakran készülne sem...

      Törlés
  2. Szerintem is nagyon szép, és finom lehet! Kicsit hasonlít az én "búvár túrósomhoz" :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm! Az nekem is eszembe jutott, hogy hasonlít a búvár túróshoz, csak éppen nem foltokban van benne a túró. Az is finom és mutatós süti!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...