Házi keksz

Persze minden házi, ami itthon készül, de ezzel a névvel ihlették itt ezt a kekszet. Ez az oldal egy román receptgyűjtemény. Jó receptek lelhetők itt, jó néhányat kinéztem már, sőt, el is készült már egy-kettő. Nem igazán ismertem a hagyományos román konyhát, holott ott éltünk, nőttünk fel. De nem ettünk egy tányérból velük. :-) Amit hozzájuk kötök, az a puliszka, a csorbák -eredetileg korpaciberével savanyított levesek-, a miccs, ami kicsiket jelent , s hosszúkásra formázott darált húskeveréket takar. S itt megáll a tudomány számomra. Persze magukénak tartják a töltött káposztát, ami nagyra becsült ünnepi étel náluk. Meg még sok minden mást, amit más népektől ered. Utána olvashatnék a témának, de majd máskor. Egy sütiről volna szó, s hova lyukadtam ki! :-)


Hozzávalók, 3 dl-es bögrével mérve:
  • 20 dkg margarin
  • 3 pohár liszt
  • 1 pohár cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • rahátdarabkák a közepébe
Így készült:
A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. 
Egy órányi pihentetés után kisebb diónyi gömböket formáztam a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Mindegyik közepébe nyomtam 1-1 darabka rahátot.
180 fokon világosra sütöttem a kekszeket.
Persze variáltam a recepten, kinézetét meg összetételét illetően is. Kekszkinyomóval akartam én is formásra alakítani, de nem akart engedelmeskedni a tészta, így maradt a kézzel gömbölyítés. 
Szóval érdemes román nyelvű blogokat látogatni, jó receptjeik vannak. A fordításban szívesen segédkezek! :-) 

4 megjegyzés:

  1. Finom lehetett a román raháttal :-) :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most én is nevettem! :-) Igen, a rahát is román, amúgy török eredetű édesség. Tehát azt is koppintották. Ti sokat jártok Erdélyben, így lehet fogalmatok az ottani magyar-román viszonyról, ami sajnos nem látszik javulni, mert mindig vannak, akik tesznek róla. Lenne, mit mesélni, tapasztalatból.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...