Túrós sós rúd

Néhány nap óta ott tettem-vettem a hűtőben egy nagyobb adag házi túrót, különösebb cél nélkül. Hát fogtam magam, s sütöttem sóst belőle. Ropogós stanglikat, mákkal a tetején.

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 70 dkg túró
  • 2 púpos teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojássárga
  • 1 fehérje, nagy csipet só és mák a tetejére
Így készült:
A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a lisztet, sütőport, sót, margarint, zsírt, tojássárgákat és alaposan összegyúrtam. Közepesen kemény tésztát kaptam. Ha lágy lenne, lehet tenni hozzá lisztet, ellenkező esetben tejföllel lehet lágyítani. 
Fél órányi pihentetés után enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, nem túl vékonyra, körülbelül ujjnyi vastagra. 
A fehérjét a csipet sóval villával felvertem, lekentem vele a tészta tetejét és mákkal beszórtam.
Derelyemetszővel csíkokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam, 180 fokon szép pirosra sütöttem őket.

A házi túró, ahogy én készítem, -kivéve, ha nem feledkezek meg róla melegítés közben- krémesebb, lágyabb, mint a bolti. Az aludttejet, miután leszedtem róla a tejfölt, egész kis lángon teszem melegedni, néha átkavarom, s csak addig melegítem, míg kiválik a savó és nagyobb darabokban összeáll a túró. Hagyom kihűlni, s csak utána szűröm le. Másnapig hagyom lecsöpögni. A savó pedig jó kenyeret dagasztani, vagy akár lángost, pizzatésztát. A túró meg sok mindenre! :-)




4 megjegyzés:

  1. De jó, hogy a túrót is te csinálod házilag! Biztos jobb, mint a bolti. Régen Anyukám is csinált túrót, finom volt.
    A rudak nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Általában minden héten készül túró házi tejből, de ez nem fedezi a fogyasztásunkat, így boltit is szoktunk venni. Így van összehasonlítási alap! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...