2014. július 1., kedd

Csokis-banános "kenyér"

A bogyós gyümölcsök szezonjában banános süti? Hát igen. Úgy jártam, mint Any. Bár máskor a banánt alighogy megmutatom a gyümölcsös kosárnak, el is fogy. Most nem. Másnap is ott voltak, s a melegben igencsak barnulásnak indult a héja. Betettem a hűtőbe, ott meg ugye nem volt szem előtt, csak nem akart elfogyni. Mit volt mit tenni... sütit kellett sütni:-) Kapóra jött az Anynál látott sütemény, ötlet tőle, bár a recepten némi változtatást eszközöltem.


Hozzávalók:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 3 nagyobb banán
  • 10 dkg étcsokoládé
Így készült:
A margarint megolvasztottam, elkevertem a cukorral, majd egyenként a tojásokkal. 
Hozzáadtam a citromhéjat, vaníliát.
A banánokat villával összetörtem, ráöntöttem a citrom kifacsart levét.
A csokit feldaraboltam.
A tojásos masszához kevertem a sütőporral elkevert lisztet, majd a banánnal  együtt összekevertem. Végül beleforgattam a csokidarabokat.
Két püspökkenyérformát kibéleltem sütőpapírral, elosztottam bennük a masszát.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult, s a tűpróbának is megfelelt.
Igazán finom, puha süti lett. 
Nem egyedüli volt, meggyes is készült -végül is szezonja van-, s gondolom kinézetre vonzóbb volt a gyerekek számára. Az el is fogyott egy-kettőre, s maradt a banános. Kisfiam ledugja az orrát a konyhába, sütit enne. Megkérdezte, milyen a banános? Megdicsértem, mire megkóstolta, s meggondolatlan, faragatlan kamaszos stílusában kirobbant belőle a dicséret: Ez k... finom! Elnevettem magam, annyira spontán jött, pedig hasonló esetekben rászólok, előttem ne beszéljen így. Tudom, egymás között így beszélnek, ez a "menő". Még a lányok is, néha tanúja voltam. Miért nem a jó példa a követendő? 
Erről aztán lehetne vitázni, meg a kamaszkor problémáinak megoldásán bölcselkedni, de maradjunk a sütinél. Szóval tényleg finom, s ha még mandula vagy dió is kerül bele, mint az eredeti receptben, csak fokozni lehet vele az élményt:-)


6 megjegyzés:

  1. Szia Gerdi!
    Grazie per il tuo messaggio sul mio blog e grazie per aver provato questo delizioso "banana bread"!!!
    Ti è venuto benissimo, è molto bello da vedere e immagino anche delizioso! Ho visto che hai usato la margarina, deve essere stato buonissimo.
    Metterò la foto con il link, sul mio blog! Köszönöm szépen!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Any, köszönöm a szép szavakat, és hogy közzétetted a blogodon a "banánkenyeret":-)

      Törlés
  2. Nagyon jó! Ennek nagy keletje lenne nálunk! :)

    VálaszTörlés
  3. Finomak a banánnal készült sütik, ha jól emlékszem Piroskától sütöttem hasonlót, és nagyon ízlett mindenkinek. Van más banános receptem is a blogomon, ammi nagy kedvencnek számít, különleges íze van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finomak bizony! Csak nálunk ritkán éri meg a banán, hogy sütivé váljon:-)

      Törlés