2014. július 1., kedd

Meggyes sütemény

Múlt héten meggyeztem. Nagy lendülettel vágtam neki a magozásnak, de a nagy mennyiségű meggy látványa okozta örömbe üröm is vegyült jócskán: legalább harmadát dobhattam ki. Rengeteg lakott volt közötte, s ez igencsak bosszantó volt. Pedig kukacot nem is kértem hozzá...
Na de befőtt és szörp mellett süti is készült belőle. Jó sok recept közül egy régebbi Rama süteményes füzetke ajánlata lett a befutó. Egyszer régen már sütöttem, de ha nem ettem volna még, akkor is tudnám a hozzávalók és a látvány alapján, hogy finom:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 nagy tojás
A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
A tetejére:
  • a meggy leve, meggyszörp és víz
  • 2 csomag tortazselé
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam. Előbb a vajat morzsoltam el a liszttel, majd a többi belevalóval.
Míg elkészült a töltelék, pihentettem a tésztát.
A meggyet szűrőbe öntöttem.
A pudingport elkevertem előbb kevés tejben, majd hozzáadtam a többit is és a cukrot, állandóan kavargatva felfőztem. Még azon forrón belekevertem a tejfölt.
A tésztát tepsi méretűre nyújtottam (26×32 cm-es). Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tésztát, ráöntöttem a pudingos tölteléket, ezen elosztottam a meggyet.
180 fokos sütőben kisütöttem.
Mikor kihűlt, a meggy levét kiegészítettem meggyszörppel és vízzel úgy, hogy 5 dl legyen összesen és megfelelően édes legyen. Kevésben elkevertem a gyümölcszselét, majd a többi hozzáadásával felfőztem. Kicsit hűlni hagytam, majd ráöntöttem a sütire. 
Dermedés után szeleteltem.



14 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Nálunk nagyon nyerő lenne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Martinelli! Biztos, nem okozna csalódást nálatok sem:-)

      Törlés
  2. A hétvégén nálunk is meggyezés volt (persze csak a málnaszedés után...) ...
    Nagyon jól néz ki a süti,mentettem a receptet!Köszönöm! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belli, köszönöm! A meggyezést ez a süti követi, kötelezően:-)

      Törlés
  3. De jó recept, nagyon szép szeletek lettek! Kár hogy ennyi meggyed kárba veszett :-(
    Kaptátok vagy vetted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      Vettük a meggyet, de évek óta tőlük vesszük, s ilyen gond még nem volt... Gondolom, az enyhe tél hatását "élvezzük"...

      Törlés
  4. Jó kis recept! Én sem szeretem a lakott meggyeket :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csigabige!
      Hú, én nagyon irtózom a kukacoktól... ha csak gyanús is, dobom ki.

      Törlés
  5. Nagyon kívánatos a sütid! A meggyes bármilyen formában jöhet.

    VálaszTörlés
  6. Hú, de finomnak látszik!!! Dobhatnál át hozzám pár szeletkét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Janka, dobom, kapd el:-)

      Törlés
  7. Meggy árában hús is?! :) legalább biztos, hogy bio. Ha vízben ázik kicsit a gyümölcs a lakók fejvesztve menekülnek. Gerdi, ha már éppen dobálozol, ide is irányíts néhány szeletet, imádom a meggyes bármit! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Vicuska, ilyen jól jártunk:-) Hallottam már erről az áztatós módszerről, de ha már benne lakott a kukac, nincs szívem kitessékelni őt:-)
      Vicuska, ki nem hagynálak, feléd is dobálok néhány szeletet:-D

      Törlés