2014. július 8., kedd

Csokis kifli

A hétvége úgy alakult, hogy nem volt időm sütni. Pedig vasárnap még vendégségben is voltunk, s szégyenszemre süti nélkül állítottunk be:-)))
Tegnap muszáj volt pótolni a mulasztást. Nem azt sütöttem, ami vasárnapra volt eltervezve, hanem valami hétköznapit. Azaz kelt tésztával játszadoztam. Készítettem már hasonlót, de annak a fotója várakozik. Ha sikerül tartani ezt a tempót, az is sorra kerül:-)


 Hozzávalók:
  • 1 kg liszt (harmada rétesliszt)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 10 dkg cukor+1 evőkanállal
  • 25 dkg margarin
  • 4,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 2 egész tojás
A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 10 dkg csokoládé
Lekenni:
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál tej
Így készült:
Előbb a töltelékez készítettem el: a pudingport, kakaót, tojást kevés tejjel simára kevertem, majd a többi tej és cukor hozzáadásával felfőztem. Beletördeltem a csokit, s addig kavargattam, míg elolvadt.
A tésztához a tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, megdagasztottam.
Letakarva 40-50 percet kelesztettem.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam, 24 gombócra osztottam.
Mindegyik gombócot vékonyra kinyújtottam, hosszúkásra. Egyik szélét becsíkoztam, másikra raktam egy csíkot a közben kihűlt töltelékből.

A csokis felétől felcsavartam, kiflivé hajlítottam. Tepsibe sorakoztattam őket, figyelve arra, hogy a tésztaszél a kifli alá kerüljön.
20 percet kelesztettem a kifliket. Legalábbis az első tepsivel, a többi kelt, míg az előtte levő sült. 3 tepsibe fértek bele.
A tojássárgát elkevertem a tejjel, lekentem vele a kifliket.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem őket.

A töltelék azért itt-ott megtalálta sülés közben a kiutat a kifliből, de benne is maradt belőle:-) 


18 megjegyzés:

  1. Ezek a kiflik milyen gyönyörűek lettek :)

    VálaszTörlés
  2. Nyithatom az ablakom? - Jól jönne reggelire egy-kettő... ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, remélem, nyitva az az ablak... bár már csak ebédre érnek oda a kiflik:-)

      Törlés
  3. Nagyon ennivalóak ezek a kiflik! :)

    VálaszTörlés
  4. Csinos csokis kiflik! ;) Nagyon szépek lettek. :)

    VálaszTörlés
  5. De nagyon ötletes, nagyon szépek, mutatósak lettek, és biztosan finomak is. Ez a becsíkozás a Te ötleted volt? Mert nagyon jó :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm! Á, nem az én ötletem:-) Piroskánál láttam koszorúba fogva ilyen formázást, azt teszteltem is. Közben elhatároztam, hogy kifli formában is meg fogom sütni. Mindenképpen mutatós:-)

      Törlés
  6. De szépek :) Jó lenne most egy belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati! Küldöm neked is:-)

      Törlés
  7. Hasonlót én is szoktam formázni és én is csokisan (csak nem pudinggal). Imádom! Annyira szépek nálad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm! Csak csokisan még jobb lehet:-)

      Törlés
  8. Gyönyörűségesek, nagyon-nagyon guszták! :) Ez lesz a soron következő kelt tészta nálunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  9. Szia! Gyönyörűek lettek, ebből kb. hány darab lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm:-) 24 darab lett.
      24 tojásnyi méretű gombócra osztottam a tésztát, ebből olyan tenyérnyi nagyságú kiflik lettek. Ha kisebbre szeretnéd a kifliket, több gombócra osztod a tésztát, ha nagyobbra, kevesebbre.
      Sok sikert a sütéshez!

      Törlés