Nem is olyan rég volt, hogy Nővérem ilyet sütött, s jobban ízlett, mint gyerekkoromban. Elhatároztam, hamarosan megsütöm én is. El is készült:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás sárgája
- 22 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg darált dió
- 22 dkg liszt
A tetejére:
- kis üveg sárgabaracklekvár
- 6 tojás fehérje
- 25 dkg cukor
- maréknyi durvára vágott dió
Így készült:
A tojássárgákat a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam a citromhéjat, s a tejjel váltakozva a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Alaposan elkevertem.
Kikent tepsibe simítottam a masszát, 180 fokon majdnem készre sütöttem.
Közben a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem.
A majdnem kész tésztát lekentem a lekvárral, elsimítottam rajta a habot, beszórtam a darabolt dióval, s visszavéve kissé a hőfokot, addig tartottam még a sütőben, míg a hab kissé megpirul.
Kihűlés után szeleteltem.
A lekvárt nem kell sajnálni róla, vastagon kentem meg. Finom benne a savanykás lekvár, a lap szárazságát is enyhíti. S amit még nagyon szeretek benne, a megpergelődött dió a tetején.
S valóban jobban esik, mint régen:-)
A süti hellyel-közzel ismerős, de ezt a nevet még soha nem hallottam... Nagyon tetszik! Jaj, de megkóstolnám... :)
VálaszTörlésGabriella, kóstoló postázva:-)
TörlésEzen a néven kaptuk a sütit, s hozzánőtt. De legalább nem simán diós süti a neve:-)
Ezt a sütit imádom, bár ezt az elnevezést nem ismerem, szerintem nálunk ez habos diós néven futott :) Elmentettem, egyszer sort fogok rá keríteni :)
VálaszTörlésJanka, úgy látszik, csak mifelénk nevezték így a sütit. Nekem tetszik, hogy ilyen érdekes neve van:-)
TörlésSok sikert hozzá, majd egyszer:-)
Nekem is új az elnevezés, és őszintén szólva a süti is. :) Tetszik, nagyon finomnak látszik! :)
VálaszTörlésHankka, valóban finom süti, egy próbát megér:-)
TörlésNem ismerem ezt a sütit, de finomnak hangzik. Kipróbálandó. :)
VálaszTörlésOkki, nekem elhiheted, hogy finom:-) Sok sikert hozzá!
Törlés