Zsömle hamburgerhez

Nálunk úgy zajlik a hamburgerezés, hogy fasírtmasszából megsütöm a húst, a zsömlét megsütöm vagy megvesszük -ez időfüggő-, aztán felaprítok mindenféle otthon fellelhető zöldségből külön tálkákba jó sokat -paradicsom, paprika, hagyma, uborka, káposzta, jégsaláta, néha savanyú ubit is-, mindezt kirakom az asztal közepére ketchup, majonéz kíséretében, s mindenki azt s annyit pakol a húsos zsömléjébe, amit s amennyit óhajt. Öröm nézni, ilyenkor mennyi zöldséget megesznek a gyerekek:-)
Még hogy nem egészséges a hamburger!
Ezúttal én sütöttem meg hozzá a zsemlét is. Olyan laposat terveztem sütni. Kicsit túlságosan is lapos lett, de sebaj, így kettőt is meg bírtak enni a gyerekek.

Hozzávalók:

  • 60 dkg fehér liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 evőkanál búzacsíra
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • szezámmag
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A kétféle lisztet, sót, búzacsírát tálba tettem, elvegyítettem.
Mikor felfutott az élesztő, a liszthez öntöttem, s fokozatosan adagolva hozzá a vizet, összegyúrtam. Vízből annyi kell, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Végül hozzáadtam az olajat s megdagasztottam.
Letakarva 40 percig kelesztettem.
Lisztezett deszkára borítottam, úgy másfél ujjnyi vastagra kinyújtottam. Mivel a legnagyobb pogácsaszaggatóm is kicsinek bizonyult, egy megfelelő méretűnek ítélt élesebb szélű bögrével vágtam ki a korongokat. Tepsibe pakoltam, vízzel lekentem, szezámmaggal szórtam.
180 fokon kisütöttem.
A tésztahulladékot összegyúrtam, kinyújtottam, zsömlét "faragtam" abból is.
16 zsemle lett, két nagy tepsiben sültek ki.

Fogyasztás előtt a zsemlékbe helyezett húst mikróban átmelegítettük, megpakoltuk zöldséggel, s ketchup vagy majonéz, vagy éppen mindkettő került bele. A majonéz is házi volt, sajnos a házi ketchupból (recept itt) épp hogy kifogytunk. De kitartott egész télen-tavaszon, s hamarosan készíthetem az újabb adagot:-)


4 megjegyzés:

  1. Hamburgert eddig csak olyan duci zsömlével ettem, de így is megkóstolnám. Az az utolsó képen levő hamburger jó is kóstolónak, úgy is kéne ebédeljek valamit. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, nem is a zsemle a lényeg, hanem ami benne van:-) Küldöm neked a kóstolót, bár azóta biztos ebédeltél:-)))

      Törlés
  2. Ez nagyon finom és egészséges lehet, csupa hazai összetevőből :-) Nem baj, hogy laposak lettek, úgyis meg lettek pakolva minden jóval :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, ahogy mondod: finom és egészséges. Az meg biztos, hogy a töltelék jóval több, mint a zsemle:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...