Bodzaüdítő mentával/ gyömbérrel/ levendulával

Még a bodzaszezon idején készültek. Míg ontották a bokrok a virágot, egyik fazék üdítő készült a másik után, s közben kísérleteztem. Készült mentás, levendulás és gyömbéres is. Nekem a levendulás ízlett legjobban, Hédinek a mentás.
Már rég elvirágzott a bodza, lassan a bogyóit érleli, de elárulom, szárított bodzából is lehet készíteni, a hatás nem marad el. Mi minden évben gyűjtünk belőle.
Fotó csak akkor készült, mikor a gyömbéresen volt a sor:


Hozzávalók:

  • 8 l víz
  • 60-70 dkg cukor
  • 1 csokor bodzavirág -8-10 darab (friss vagy szárított)
  • 1 csapott teáskanál citromsav
  • 3 citrom
  • kisujjnyi gyömbér/ kis csokor menta/ néhány szál levendula
A cukorból 20 dkg-nyit karamellizáltam, majd 2-3 dl vízzel felöntve addig főztem, míg a cukor feloldódik.
A többi cukrot a vízzel és a citromsavval főni tettem, majd hozzáöntöttem a karamelles vizet is.
Mikor felfőtt, elzártam alatta a lángot, s ezután dobtam bele a megmosott bodzavirágot, valamint belekarikáztam az alaposan megsikált citromokat, vigyázva arra, hogy magja ne kerüljön bele. Ekkor tettem hozzá a mentát, vagy levendulát. A gyömbér feldarabolva került bele. 
Másnap leszűrtem. Hűtőben akár egy hétig is eláll, de nálunk 2-3 nap alatt mindig elfogyott, mert ezt ittuk tea helyett is, meg a gyerekeknek ezt vitték az iskolába innivalónak.
Cukor ízlés szerint kerülhet bele több-kevesebb. A karamell nem csak az íze, de a színe miatt is kell, így nem lesz hóka, szép sárgás lesz az üdítő.
Szörpöt nem is szoktam gyártani bodzából, éppen ezért, mert ha van szárított bodza, az év bármely szakában készülhet frissen innivaló belőle.
Azt hiszem, ma is gyártok egy adagot belőle:-)


4 megjegyzés:

  1. Micsoda finom ízek lehetnek! Azt hiszem nekem gyömbérrel és levendulával ízlene a legjobban :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, mindegyik finom! Nekem a mentás ízlett legkevésbé, de Hédinek az a legjobban. Mindegyiket ki kell próbálni:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...