Diós pruszli

Ennek a sütinek sok előnye van: egyszerű, gyors, mutatós, finom... Anyukám ki is használta alaposan ezen előnyöket, olyannyira, hogy már szinte untam, olyan gyakran készült. Talán éppen ezért sosem sütöttem meg, pedig ott díszeleg legelső sütis füzetemben, amelyet legtöbbször forgatok. S amely többnyire Anyukám receptjeit tartalmazza.
Nem is olyan rég volt, hogy Nővérem ilyet sütött, s jobban ízlett, mint gyerekkoromban. Elhatároztam, hamarosan megsütöm én is. El is készült:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás sárgája
  • 22 dkg cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • 22 dkg liszt
A tetejére:
  • kis üveg sárgabaracklekvár
  • 6 tojás fehérje
  • 25 dkg cukor
  • maréknyi durvára vágott dió
Így készült:
A tojássárgákat a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam a citromhéjat, s a tejjel váltakozva a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Alaposan elkevertem.
Kikent tepsibe simítottam a masszát, 180 fokon majdnem készre sütöttem.
Közben a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem.
A majdnem kész tésztát lekentem a lekvárral, elsimítottam rajta a habot, beszórtam a darabolt dióval, s visszavéve kissé a hőfokot, addig tartottam még a sütőben, míg a hab kissé megpirul.
Kihűlés után szeleteltem.

A lekvárt nem kell sajnálni róla, vastagon kentem meg. Finom benne a savanykás lekvár, a lap szárazságát is enyhíti. S amit még nagyon szeretek benne, a megpergelődött  dió a tetején.
S valóban jobban esik, mint régen:-)

8 megjegyzés:

  1. A süti hellyel-közzel ismerős, de ezt a nevet még soha nem hallottam... Nagyon tetszik! Jaj, de megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, kóstoló postázva:-)
      Ezen a néven kaptuk a sütit, s hozzánőtt. De legalább nem simán diós süti a neve:-)

      Törlés
  2. Ezt a sütit imádom, bár ezt az elnevezést nem ismerem, szerintem nálunk ez habos diós néven futott :) Elmentettem, egyszer sort fogok rá keríteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, úgy látszik, csak mifelénk nevezték így a sütit. Nekem tetszik, hogy ilyen érdekes neve van:-)
      Sok sikert hozzá, majd egyszer:-)

      Törlés
  3. Nekem is új az elnevezés, és őszintén szólva a süti is. :) Tetszik, nagyon finomnak látszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, valóban finom süti, egy próbát megér:-)

      Törlés
  4. Nem ismerem ezt a sütit, de finomnak hangzik. Kipróbálandó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, nekem elhiheted, hogy finom:-) Sok sikert hozzá!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...