Házi májkrém kovászos uborkával

Nem eszünk túl gyakran májkrémet. Néha a gyerekeknek a változatosság kedvéért az kerül a tízórais kenyérre, vagy reggelire esszük paradicsommal. Van egy kedvenc márkánk, szinte mindig azt vesszük. Persze az is tele van mindenfélével, de mi nem, ami bolti. Most megpróbáltam elkészíteni házilag. Ennek nem 30%-a máj, hanem úgy 90:-)


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • bors
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál Piros Arany (csípős)
  • 10 dkg vaj
Így készült:
A hagymát az olajon csipet sóval fedő alatt puhára pároltam.
A májat megtisztítottam.
Hozzáadtam a hagymához, s szintén fedő alatt hagytam készre párolódni.
Mikor kihűlt, előbb villával összetörtem, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pépesítettem.
Házi kenyérrel, kovászos uborkával ettük.

Én nagyon szeretem a kovászos uborkát. Bármivel, még zsíros kenyérrel vagy szalámis szendviccsel is eszem. Néha úgy magába is elrágcsálom.
Nincs hozzá különösebb receptem. A nagy üveg aljára kapor- és csombordszárat teszek, belepakolom a megmosott, bevágott uborkát, még teszek bele 2-3 gerezd fokhagymát, pár szem egész borsot. A vizet felfőzöm minden 1 liter vízhez 1 evőkanál sóval számolva. Minden függ az ubi mennyiségétől, megpróbálom megsaccolni, mennyi víz fogja ellepni.
A vizet még azon forrón ráöntöm, a tetejére teszek egy szelet kenyeret. Kistányérral lefedtem a tetejét.
Nem tettem ki a napra, már bent is forrni kezdett másnapra. Következő nap már ettünk is belőle. Még 2 napig hagytam kint, addigra eléggé megsavanyodott, ekkor betettem a hűtőbe. 
A májkrém pedig? Persze, hogy finom. Én amúgy is szeretem a csirkemájat, főleg hagymásan puliszkával. Így is ízlett. Legközelebb zöldfűszereket is teszek hozzá, s több vajat. Azért ez is szolgáltat variálási lehetőségekkel:-)


2 megjegyzés:

  1. De finom lehetett a saját sütésű kenyérrel és a kovászos uborkával :-) Ez biztosan sokkal egészségesebb mint a bolti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony finom:-) Adalékanyag meg csak annyi benne, amennyi a mustárból és a Piros Aranyból került bele. Máskor is fogok készíteni!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...