Nudli

A palacsinta mellett a másik nem-igazán-szeretem-készíteni étel. De hát a gyerekek odavannak érte, szünet van, ráérek...
Pofonegyszerű, mégis munkaigényes. S Anyósom még meg is pödri őket egyenként:-) Én aztán nem, ahogy felvágtam csíkokra, úgy fő meg. Senki nem reklamált még, hogy ezek nem gömbölyűek:-)
Nem tükörtojás van ám rajta:-)
Hozzávalók:

  • kb. 1 kg krumpli
  • kb. 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • zsemlemorzsa olaj
  • a tálaláshoz: vaníliás tejföl, lekvár, fahéjas cukor, vagy semmi... ki mivel szereti
Így készült:
A krumplit héjastól megfőztem, majd megpucoltam.
Mikor kihűlt, lereszeltem. Hozzáadtam a tojásokat, zsírt, s a lisztet apránként. Amint egyik adag lisztet elnyelte a krumpli, újra lágy volt, jöhetett megint a liszt.  Addig pakoltam a lisztet, még megfelelő állagúnak tűnt. 
Erősen lisztezett deszkán kinyújtottam, a tetejét is liszteztem, mert a krumplis tészta cudar ám, nagyon szeret ragadni.
Csíkokra vágtam, igyekeztem nem egymásra pakolni őket, mert összeragadnak.
Vizet tettem fel főni, sóval és 2-3 evőkanál olajjal.
Közben kevés olajon megpirítottam a morzsát, közben sűrűn kavargattam, mert hamar megég.
Ha felfőtt a víz, több adagban kifőztem benne a nudlikat. Mikor feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főztem őket kis lángon. Lyukas kanállal, alaposan lecsepegtetve rászedtem a prézlire, óvatosan átkavartam, hogy mindegyiket mindenhol befedje a pirított morzsa.

Kis pohár tejfölben elkevertem 2 csomag vaníliás cukrot, valamint levendulás baracklekvárt és fahéjas cukrot kaptak hozzá a gyerekek. Mindenki azt tett rá, amit szeretne. Tejföllel meglepően finom. Én amúgy csak úgy, "üresen" szoktam enni. Most kivételt tettem:-)

2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem "üresen" is! Bármilyen meglepő, első pillanatra tükörtojásra gondoltam :D Sós nudli tükörtojással, ki tudja, nem lehet rossz- gondoltam... Ritkán, nagyon ritkán készítem, de ha van, szeretem elfogyasztani :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, az elkészült fotón tűnt fel, hogy bizony tükörtojásra emlékeztet a tetején lévő tejföl és baracklekvár:-)
      Én is évente egyszer, ha rászánom magam. Anyósom gyakrabban készít, s mi is kapunk belőle. Az még finomabb is:-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...