Tejbegrízes lepény

Nagymamás specialitása volt. Legalábbis sehol máshol nem ettem, csak nála. Mikor lepényt sütött -mi ezt a töltött, olajban sült kelt tésztaféleséget hívtuk lepénynek- , mindig jó sok készült, s többféle töltelékkel: volt szilvalekváros, diós, tejbegrízes. Hogy mindenkinek kedvére tegyen. Én mindegyiket szerettem, de ha szilvalekvárost sikerült megtörni, annak örültem a legjobban.
A kedvencem viszont a kapros-túrós, amit Mama nem sütött soha, mert nem szerették a kaprot. Anyukám viszont mindig készített. Ezúttal is felét így töltöttem. Itt már van lepényrecept, akkor kapros-túrós és tehéntúrós készült.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
A töltelékhez:
  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál cukor
  • + olaj a sütéshez
Így készült:
Előbb megfőztem a tejbegrízt a hozzávalókból.
A tésztához 3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot s belemorzsoltam az élesztőt.
A liszteket, sót tálba tettem, elmorzsoltam benne a margarint, majd hozzáadtam a tojásokat és az élesztős tejet. Dagasztás közben még annyi tejet adtam hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Én mind az 5 dl-t hozzáöntöttem.
Letakarva hagytam megkelni.
Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítottam, 26 gombócra osztottam.
Mindegyiket vékonyra nyújtottam, nagyjából téglalap alakúra. Felére rátettem a tölteléket, másik felét ráhajtottam, a széleket körbe lenyomkodtam. 
A tejbegríztöltelék a tészta felébe volt elég.
Serpenyőben olajat melegítettem, annyit, hogy kb. fél centi magasságban legyen.
Kis lángon kisütöttem a lepényeket.
Ilyen sok lett:


A kapros-túrós juhtúróval szokott készülni, ezúttal tehéntejből készült házi sajt került bele lereszelve, kissé sózva, vágott kaporral elkeverve. 
Nagymamám biztosan nem használt margarint a dagasztáshoz, sőt, egyáltalán nem. Viszont ő jó zsíros házi tejet használt, ami nekem éppen nem volt. Talán ezért utolérhetetlen az Ő lepénye... De az is lehet, csupán a kis falusi ház hangulata hiányzik. A házé, amely most is ott áll, bár eléggé szomorú állapotban. De emlékeimben nem ilyennek él.

Szegény ház... De a lepényt azóta is sütöm, ha nem is túl gyakran, de évente 3-4 alkalommal nekiveselkedek. Ahogy ma is, krumplileves mellé másodiknak készült. Kedvencem, a kapros juhtúrós készült, a gyerekek kedvére pedig nem éppen hagyományos töltelékű mogyorókrémes.
Ezúttal igazi juhtúró került bele, még tavaly hoztuk Erdélyből. Lereszelve-sózva-begyúrva bekerült a mélyhűtőbe, ahonnan alkalomadtán előkapok 1-1 csomaggal. Kiolvadás után fogyasztható, s olyan finom, mint frissen. Paradicsommal és friss kenyérrel a legfinomabb, de akkor örülhet a legjobban, ha kapor társaságában lepénybe kerül! :D  (2016.07.05.)






9 megjegyzés:

  1. Még hasonlót sem ettem soha de a köré-mesélt hangulatot el tudom képzelni. A lényeg, hogy a házikó - ha lehunyod a szemed - a régi fényében tündököl tejbegrízes lepény-illattal körülölelve..... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, úgy gondolom, ez szilágysági specialitás. Nem tudom, hogy Erdély (Partium)-szerte sütik-e, nem jártam utána. A románok is készítenek hasonlót, tavalyelőtt a hegyekben reggelente egy bácsitól vettük a felesége által sütött túrósat és áfonyalekvárosat. Lányom még most is emleget, az mennyire finom volt. Naná, hegyi levegőn sült:-)

      Törlés
  2. Én sem ettem még ilyet, vagy ehhez hasonlót, de nagyon finom lehet! Szeretem ezeket a régi receptek szerint készült finomságokat.
    Szép lehetett a ház új korában....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, tényleg finom:-)
      Csatakozom, én is szeretem ezeket a régi recepteket, s azért is készítem el őket, hogy meg legyenek örökítve.
      A ház? Gyerekkorunkban nagyon szépnek láttuk. Az is volt, virágoskert körülötte, muskátli a tornácon, csipegető tyúkok az udvaron, nyüzsgő unokák, szerető Nagyszülők. Ők elmentek, a ház pedig utánuk. Apukám Húgáék próbálják karban tartani, de szélmalomharc.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, holnap a kapros túrós változat lesz az ebédünk :) Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Süni, köszönöm! Megsütötted a kapros-túróst? Milyen lett? Kíváncsi vagyok:-)

      Törlés
  4. Tejbegrízes töltelékkel még nem hallottam, de ha belegondolok, nagyon-nagyon finom lehet! :) Alapból én is a szilvalekvárosra szavaznék, de megkóstolnám szívesen ezt a tejbegrízest is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, még én sem láttam ilyet máshol, azért kíváncsi lennék, hogy sütötték-e másfele is...
      Egyszer érdemes megkóstolni, de úgy gondolom, csalódást nem okozhat!

      Törlés
  5. Különleges specialitás, nálunk sem sütötték ilyen töltelékkel, mint a grízes!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...